{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
DANSK ERHVERV | PERSONALE | 24. OKTOBER
Gældende ret
Hvis en virksomhed er nødsaget til at afskedige medarbejdere på grund af arbejdsmangel, er det væsentligt, at udvælgelsen af de medarbejdere, der skal opsiges, sker efter saglige kriterier. Ved opsigelse af medarbejdere, der gennem mindst 25 år har været omfattet af en overenskomst på DA/FH-området, skal arbejdsgiveren desuden kunne bevise, at det har været driftsmæssigt nødvendigt at opsige den pågældende medarbejder fremfor en medarbejder med kortere anciennitet. Dette følger af den såkaldte ”25 års-regel”.
Sagen kort
En virksomhed, der er specialiseret i produktion af fødevareemballage, stod i januar 2024 over for en markant produktionsnedgang, da en stor kunde, som udgjorde 5 pct. af den samlede produktion, opsagde samarbejdet. Dette tvang virksomheden til at reducere medarbejderstaben med 5 pct., svarende til i alt 12 medarbejdere, fordelt på forskellige afdelinger.
Ved nedskæringen blev fire medarbejdere fra den produktionstekniske afdeling opsagt, herunder en medarbejder med 34 års anciennitet, der arbejdede som tekniker. Afdelingen bestod af 55 teknikere, hvoraf otte havde mere end 25 års anciennitet.
Ved udvælgelsen anvendte virksomheden resultaterne fra en årlig vurderingsproces, hvor medarbejderne blev bedømt på parametre som fleksibilitet, samarbejdsevner, kompetencer og vilje til udvikling. Medarbejderen med 34 års anciennitet havde i de seneste tre år fået relativt lave bedømmelser i denne vurdering, hvilket blev afgørende for, at han blev udvalgt til opsigelse. Under opsigelsesprocessen blev det overvejet, om medarbejderen kunne omplaceres til andre funktioner i virksomheden, men det blev vurderet, at der ikke var passende ledige stillinger.
Medarbejderen var utilfreds med opsigelsen, og hans fagforbund lagde derfor sag an mod virksomheden ved Afskedigelsesnævnet med krav om genansættelse, alternativt betaling af en godtgørelse for usaglig opsigelse.
Afgørelsen
Afskedigelsesnævnet fandt, at virksomheden havde godtgjort, at nedgangen i produktionen var reel og nødvendiggjorde afskedigelser. Nævnet gentog samtidig, at det ved arbejdsmangel tilkommer arbejdsgiveren ud fra saglige hensyn at afgøre, hvem af de ansatte, der skal opsiges, og at der er en formodning for, at arbejdsgiveren i egen interesse opsiger dem, som bedst kan undværes.
Virksomhedens vurderingsmetode, der inkluderede parametre som fleksibilitet og kompetencer, blev anset for at være saglig og relevant for virksomhedens driftsmæssige behov. Selvom medarbejderen ikke var gjort bekendt med sine vurderingsresultater før opsigelsen, vurderede nævnet, at dette ikke påvirkede sagligheden af opsigelsen. Nævnet fandt endelig, at virksomheden i tilstrækkelig grad havde taget hensyn til medarbejderens lange anciennitet og undersøgt muligheden for omplacering til en anden passende ledig stilling.
Da virksomheden havde handlet i overensstemmelse med reglerne og havde dokumenteret sin beslutningsproces, havde medarbejderen ikke krav på genansættelse, og virksomheden blev frifundet for kravet om godtgørelse for usaglig opsigelse.
Dansk Erhverv bemærker
Sagen illustrerer vigtigheden af at have klare og saglige kriterier ved vurdering af, hvem arbejdsgiveren bedst kan undvære ved opsigelser på grund af arbejdsmangel, herunder når der er tale om medarbejdere, som er beskyttet af 25 års-reglen. I forhold til sådanne medarbejdere anbefales det derfor, at virksomhederne kan dokumentere, at de i tilstrækkelig grad har taget hensyn til en medarbejders lange anciennitet, og evt. også har undersøgt muligheden for omplacering til en anden passende ledig stilling.
Kontakt Dansk Erhverv, hvis du har spørgsmål vedrørende opsigelse af medarbejdere med lang anciennitet.
Nyheden er baseret på Afskedigelsesnævnets kendelse af 25. september 2024 i sag nr. 20240333.