;
Gemt

Regeringens produktionsudspil kan være med til at fremtidssikre Danmarks førerpositionen inden for life science

28. oktober 2024

Regeringen har netop præsenteret sit produktionsudspil, som skal være med til at sikre bedre rammevilkår for life science-produktion og -investeringer i Danmark. Dansk Erhverv roser regeringen for at have lyttet til henholdsvis Life Science Rådets anbefalinger samt Dansk Erhvervs produktionsudspil ”Et produktivt Danmark,” der viser vejen til bedre vækstvilkår for danske produktionsvirksomheder til gavn for alle danskere.

Med regeringens udspil imødekommes to af life science-branchens store ønsker på området. Herunder oprettelse af en såkaldt one-stop-shop, der har til formål at sikre et mere smidigt forløb for de nødvendige godkendelser til at udvide og etablere produktion for danske og udenlandske virksomheder, samt etablering af såkaldte industriparker med henblik på at sikre en hurtigere og mere smidig myndighedsproces for at opnå godkendelser til at etablere og udvide produktionsfaciliteter i Danmark. Det er et stærkt signal fra regeringen om, at man ønsker at fremtidssikre Danmarks førerposition inden for life science.

”Med den røde løber rullet ud med langsigtede ambitioner har Dansk Erhverv en stille bøn om, at man fra regeringens side husker at prioritere den helt konkrete implementering af de gode initiativer. De gode ambitioner skal omsættes til virkelighed. Ellers er vi lige vidt. Og implementering kræver investering. Derfor opfordrer Dansk Erhverv regeringen til at finde finansiering fra 2028, hvor den foreslåede finansiering af udspillet udløber,” siger Brain Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.       

På et bagtæppe af en ny geopolitisk virkelighed
Regeringens udspil er kærkomment og kommer på et bagtæppe af en ny geopolitisk virkelighed, hvor kampen om tiltrækning af life science-produktion og -investeringer er forstærket, grundet globale udfordringer med ustabile forsyningskæder, geopolitiske spændinger og innovationskapløb mellem Kina og USA.

”Behovet for at sikre optimale vilkår for, at danske og udenlandske life science-virksomheder prioriterer at lægge produktion og investeringer i Danmark mere presserende nu, end vi har set tidligere,” udtaler Brian Mikkelsen.  

Bøvl og bureaukrati står i vejen
Selvom dansk life science er i vækst, og mange virksomheder bidrager til et sandt eksporteventyr, som holder hånden under den danske økonomi, så oplever life science-virksomhederne i Danmark samtidig, at det er bøvl og bureaukrati, der står i vejen for at understøtte endnu mere produktion og endnu flere investeringer i branchen.  

”Udfordringerne kan være i form af mangel på egnede arealer til produktionsanlæg, tilstrækkelig og stabil forsyning af ressourcer som el og vand samt trafikale trængselsudfordringer og lange sagsbehandlingstider på tilladelser. Samtidig oplever virksomhederne, at investeringsprojekter går i stå på grund af kompliceret lovgivning og lange sagsbehandlingstider, ligesom de mangler både faglært og ufaglært arbejdskraft såvel som mere specialiseret arbejdskraft”, uddyber Brian Mikkelsen.   

Disse flaskehalse vil ikke blot forsinke eller forhindre produktionsudvidelser og investeringer fra eksisterende life science-virksomheder i Danmark — de vil også udgøre en konkret barriere for, at nye virksomheder, herunder udenlandske, etablerer produktion i Danmark. Derfor er det afgørende, at den danske konkurrenceevne styrkes, når det kommer til tiltrækning af produktion og investeringer.

Drømmen om det næste store life science-eventyr
Med regeringens produktionsudspil kan vi nu i højere grad positionere Danmark som et af Europas mest attraktive lande for life science-produktion og -investeringer.

”Vi drømmer alle om det næste store life science-eventyr, som er med til at sikre Danmarks velstand. Men hvis drømmen og det store potentiale skal indfries, skal Danmark også have en klar ambition om at sikre selve implementeringen af rammevilkårene for at være et førende produktionsland og imødekomme de udfordringer, som spænder ben for yderligere investeringer. Med regeringens produktionsudspil samt life science-strategien, ser det nu ud til, at vi er på vej mod en mere moderne og progressiv produktions- og industripolitik,” slutter Brian Mikkelsen.  

Kontakt

Sundhed & Life Science

Sarah Lindegaard

Fagchef for Life Science