{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
29. oktober 2024
Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) fortsætter arbejdet med vurderingen af det restriktionsforslag, der i 2023 blev fremsat af 5 medlemsstater, herunder Danmark. De videnskabelige komiteer vurderer løbende de forskellige dele af forslaget, og der er endnu ikke fremsat en samlet udtalelse fra komiteerne. Der forventes en del justeringer i forhold til det fremsatte forslag. Samtidig fortsætter arbejdet under ECHA med andre fremsatte forslag om regulering af dele af PFAS-gruppen.
Ursula von der Leyen har desuden i forbindelse med sin genudnævnelse som Kommissionsforperson udtalt, at der skal komme en klarhed over reguleringen af bl.a. PFAS under den nye Kommission. Hun vil som en del af sine politiske visioner for 2024-2029 fremsætte en ny “Chemicals Industry Package”, herunder bl.a. med en revision og forenkling af REACH (EU's overordnede kemikalieregulering).
EU-forbud mod PFHxA og beslægtede stoffer
Den 19. september blev et forbud mod brugen af PFHxA (undecafluorohexan syre) i flere produkter, herunder tekstiler, fødevarekontaktmaterialer af pap og papir, kosmetik og brandsluksningsskum offentliggjort i EU-tidende. Der er tale om en ændring til REACH- forordningen. Med forbuddet indføres der begrænsning for markedsføring og anvendelse af PFHxA, salte heraf og PFHxA-beslægtede stoffer i en lang række produkter.
Der fastsættes en grænseværdi på 25 ppb eller derover for summen af PFHxA og salte heraf og på 1000 ppb for summen af PFHxA-beslægtede stoffer. Det bemærkes, at de fleste af de nævnte begrænsninger allerede er eller på vej til at blive reguleret i national dansk regulering.
Forbuddet træder i kraft på forskellige tidspunkter for forskellige produkter – få overblik over datoerne nederst i artiklen. Det er dog værd at fremhæve, at der er undtagelse for en række specifikke produkter som personlige værnemidler, medicinsk udstyr og visse industriprodukter.
National regulering af PFAS i tekstiler i høring
Miljø- og Ligestillingsministeriet sendte i august et udkast i høring om ”Bekendtgørelse om forbud mod import og salg til forbrugere af beklædning, fodtøj og imprægneringsmidler, der indeholder PFAS”.
Bekendtgørelsen indebærer et nationalt forbud mod import og salg af tøj, sko og imprægneringsmidler, hvis de indeholder bevidst tilsat PFAS. Der foreslås grænseværdier for beklædning og fodtøj til forbrugere på hhv. 10 ppm for summen af PFAS uden PFAS-polymerer og totalt 50 ppm fluor. Der foreslås samme grænseværdier for imprægneringsmidler. Der er dog en undtagelse for genbrug, flere slags professionel beklædning og medicinsk udstyr.
Forbuddet forventes at træde i kraft fra den 1. juli 2026, og der vil være en overgangsperiode indtil den 1. januar 2027, hvor man kan sælge ud af eksisterende lagre.
Dansk Erhverv har indsendt høringssvar, der bl.a. fokuserer på det uhensigtsmæssige ved et nationalt forbud, udfordringerne ved de lave grænseværdier for PFAS og de praktiske udfordringer med forslaget, især med hensyn til onlinehandel og lagerudrensning.
Læs hele Miljø- og Ligestillingsministeriets udkast til den nationale bekendtgørelse, samt Dansk Erhvervs tilhørende høringssvar nedenfor.
(OBS. opdatering den 9. december: Miljøministeriet har netop opdateret flere dele af udkastet til bekendtgørelsen. Læs de vigtigste opdateringer her.)
Informationskampagne om PFAS til forbrugerne
Miljøstyrelsen vil i november 2024 lancere en informationskampagne om hvordan man kan undgå at købe produkter, der indeholder PFAS. Kampagnen er rettet mod forbrugerne og tager afsæt i, hvordan man undgår PFAS i sin julegaveshopping. Hold øje med kampagnen på SoMe mm, hvor der vil være særligt fokus på outdoorartikler, skitøj og visse kosmetikprodukter. Kampagnen vil også oplyse om hvilke mærker som f.eks. miljømærker, der kan hjælpe forbrugerne med at undgå PFAS.
Der indføres begrænsning for markedsføring og anvendelse af PFHxA, salte heraf og PFHxA-beslægtede stoffer i tekstiler, læder, pels og skind i beklædningsgenstande og tilbehør, fodtøj, og blandinger til den brede offentlighed, i papir og pap, der anvendes som fødevarekontaktmaterialer, i kosmetiske produkter og i visse anvendelser til brandslukningsskum.
Anvendelse og markedsføringen træder i kraft:
Læs mere her (Den Europæiske Unions Tidende)