;
Gemt

Skærpede krav til udstationering af udenlandske medarbejdere i Danmark forventes vedtaget

DANSK ERHVERV | PERSONALE | 24. OKTOBER

Regeringen har for nylig fremsat et lovforslag om ændring af udstationeringsloven og udlændingeloven. De foreslåede ændringer medfører skærpede krav for udenlandske virksomheder, der leverer tjenesteydelser i Danmark, samt for danske virksomheder, der beskæftiger udenlandsk arbejdskraft. Herudover udvides de danske myndigheders kontrolbeføjelser.

imagey8lf.png

Yderligere krav til oplysninger i RUT ved udstationering af tredjelandsstatsborgere
Udenlandske tjenesteydere, der udstationerer lønmodtagere til Danmark i forbindelse med levering af tjenesteydelser, har pligt til at anmelde visse oplysninger til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

Med lovforslaget foreslås det at udvide anmeldelsespligten ved udstationering af tredjelandsstatsborgere til Danmark, så de berørte tjenesteydere fremover forpligtes til at uploade en række yderligere oplysninger og dokumenter i RUT. Disse dokumenter omfatter tjenesteydelsesaftalen, ansættelseskontrakter samt opholds- og arbejdstilladelser. Supplerende oplysninger, som gives til medarbejderen i forbindelse med udstationeringen, eksempelvis i en udstationeringsaftale, skal ligeledes uploades i RUT.

Fremvisning af legitimation til Arbejdstilsynet
Derudover lægges der i lovforslaget op til, at udenlandske tjenesteydere fremadrettet skal sikre, at alle beskæftigede på virksomheden kan fremvise gyldig legitimation til Arbejdstilsynet i forbindelse med tilsyn. Kravet om legitimation omfatter også tjenesteyderen selv. Som gyldig legitimation kan fx pas, kørekort, ID- eller opholdskort anvendes.

Fremvisning af legitimation til SIRI ved kontrolbesøg
Med lovforslaget foreslås det endvidere, at Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) under kontrolbesøg skal kunne anmode de personer, som vurderes at være beskæftiget i virksomheden, om at fremvise gyldig legitimation. Som gyldig legitimation kan anvendes de samme typer af dokumenter, som udgør gyldig legitimation ved Arbejdstilsynets tilsyn.

Dansk Erhverv bemærker
Hvis lovforslaget vedtages, får det først og fremmest betydning for udenlandske tjenesteydere, som udstationerer tredjelandsstatsborgere til Danmark. Dernæst får ændringerne i udlændingeloven betydning for danske virksomheder, der beskæftiger udenlandsk arbejdskraft.

I Dansk Erhverv anbefaler vi derfor, at de berørte virksomheder forbereder sig på kravene om fremvisning af legitimation under myndighedernes kontrolbesøg og etablerer retningslinjer og procedurer for opbevaring og fremvisning af legitimation.

Lovændringerne forventes at træde i kraft den 1. januar 2025. Kravet til upload af yderligere oplysninger i RUT forventes dog først at træde i kraft den 1. januar 2026.

I Dansk Erhverv følger vi lovgivningsprocessen tæt og orienterer mere uddybende om lovændringerne, når lovforslaget er vedtaget.

Personalejura