Gemt

Temu skal tæmmes: Erhvervsministeren skærper kontrollen med den kinesiske gigant

25. oktober 2024

Erhvervsminister Morten Bødskov vil blandt andet screene Temu for ulovlige og farlige produkter og advare forbrugerne om risikoen ved at handle på Temu. Det vækker glæde hos Dansk Erhverv, men der er brug for flere tiltag.

Fotograf: Maja Mohr Mortensen

”Vi ved, at der på flere onlineplatforme fra udlandet, såsom Temu, bliver solgt produkter, der kan være sundhedsfarlige og skadelige for danskerne og deres børn. Det er for dårligt, og vi vil ikke tolerere det i Danmark.”

Sådan lyder det fra erhvervsminister Morten Bødskov, som torsdag har meddelt, at Sikkerhedsstyrelsen vil skærpe indsatsen mod Temu og andre online platforme.

Nyheden vækker glæde hos Dansk Erhverv, som længe har kæmpet for at få politikerne til at skride ind overfor Temu og andre platforme, der dagligt sender tusinder af pakker til Danmark:

”Udover at det kan være farligt for forbrugerne, så har det længe været en kæmpe provokation og udfordring for ansvarlige danske virksomheder, at Temu uhindret kan sende farlige produkter ind i Danmark, mens de traditionelle virksomheder selv skal bruge mange ressourcer på at leve op til lovgivningen – og endda skal betale for at rydde op for Temu” forklarer Betina Schiønning, fagchef for produktregulering og håndhævelse i Dansk Erhverv.

”Danske virksomheder vil gerne leve op til reglerne, og de har heller ikke noget imod konkurrence, men reglerne skal gælde for alle, og konkurrencen skal være fair. Erhvervsministerens nye tiltag er et skidt på vejen mod fair konkurrence,” uddyber hun.

Kunstig intelligens og kampagne kan ikke stå alene
Indsatsen indebærer, at Sikkerhedsstyrelsen vil bruge deres redskaber med kunstig intelligens til at screene Temu for ulovlige produkter. Der vil også blive nedsat en task force, der skal "danne fælles front i kampen mod salget af farlige produkter", også vil der blive søsat en kampagne målrettet forbrugere, der skal oplyses om risikoen ved at handle på Temu.

”Det er nogle fornuftige tiltag, men det er også vigtigt at understrege, at de ikke kan stå alene. Der er brug for flere og hurtige tiltag, for det er ikke rimeligt, at skattekroner og myndigheder skal bruges til at agere kvalitets- og sikkerhedsafdelinger for onlinemarkedspladserne, når vores ansvarlige virksomheder selv skal stå for de omkostninger” lyder det fra Betina Schiønning, som glæder sig over, at ministeren melder om opbakning fra EU.

Dansk Erhverv opfordrer blandt andet til, at onlinemarkedspladserne identificeres som økonomiske operatører, så de får proaktive pligter, kan blive gjort ansvarlige, og at der hurtigst muligt indføres et importøransvar, så der altid er en ansvarlig inden for EU i forbindelse med import fra uden for EU.

Der bør i tillæg hertil investeres i kontrol og håndhævelse, og så bør der ske en fuld implementering af EU's forordning om digitale tjenester.

Dansk Erhverv opfordrer også til, at produktloven fra 2020, der giver Sikkerhedsstyrelsen mulighed for at udstede bøder, give fængselsstraffe og blokere for adgangen til hjemmesider, tages i brug i højere grad.

Temu tordner frem
Dansk Erhvervs analyse fra september viser, at 4 ud af 10 danskere handler på Temu, som nu er den næststørste netbutik i Danmark. Samtidig viser flere analyser, at der er store udfordringer med produktsikkerheden og overholdelse af miljøreglerne hos den kinesiske gigant.

”Det er med andre ord på høje tid, at politikerne begynder at tæmme Temu. Både for forbrugernes og virksomhedernes skyld,” siger Betina Schiønning.

Se alle vores artikler og tal om Temu

Kontakt

Handel

Betina Schiønning

Fagchef for Produktregulering og Håndhævelse
Digital Handel

Niels Ralund

E-handelsdirektør
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent