{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
12. september 2024
Danmark står med det ene ben i en produktivitetskrise, der kan få store konsekvenser for vores velstand og velfærd.
Mens vi i forvejen står over for en demografisk udfordring med flere ældre og færre danskere i den erhvervsaktive alder, udgør en bemærkelsesværdig opbremsning i produktivitetsvæksten i de seneste år nu en markant udfordring for dansk økonomi.
Forsætter den lave produktivitetsvækst vil Danmark gå glip af over 100 mia. kr. i 2035, når vi sammenligner med årene 2005-2019, viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.
”Det er virkelig mange penge, vi går glip af. Både for den enkelte dansker og for samfundet. Derfor bør politikerne begynde at tage det her problem langt mere alvorligt. Det er en forudsætning for en fortsat fremgang i velstanden i det danske samfund, at vi får øget produktiviteten og ad den vej væksten. Vi skal sikre et konkurrencedygtigt erhvervsliv i en global og mere usikker verden ” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.
Brian Mikkelsen understreger, at det ikke handler om at presse medarbejdere til at løbe hurtigere men i stedet om at investere i at ansatte, virksomheder og det offentlige får de bedste forudsætninger for at løse deres opgaver smartest og mest effektivt.
Produktivitet skal blive en del af dagsordenen på Christiansborg
Brian Mikkelsen vil nu sætte fokus på en glemt dagsorden.
”Produktivitet fylder ikke meget på Christiansborg, men det er nu engang dét, der gør os rigere og kan aflæses i vores alles lønseddel og velstanden i hver enkelt danske husstand. Siden 2015 er produktiviteten gået helt i stå i det offentlige og vi kan se, at den samlede produktivitet ikke længere vokser, som vi tidligere har set. I regeringsgrundlaget er der intet fokus på produktivitet. Derfor er der behov for, at produktivitet bliver en del af den politiske dagsorden,” siger Brian Mikkelsen
Konkret viser de foreløbige nationalregnskabstal, at den årlige vækst i timeproduktiviteten i gennemsnit har ligget på 0,7 pct. om året i perioden fra 2019 til 2023. Til sammenligning lå den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst på 1,0 pct. i årene fra 2005 til 2019.
En forskel i den årlige produktivitetsvækst på ca. 0,3 pct. vokser over tid til et betydeligt beløb. Havde timeproduktiviteten fulgt det historiske gennemsnit i 2005-2019, ville Danmark være 31 mia. kr. rigere i 2023.
Historisk har en øget produktivitet i høj grad drevet løftet i det danske velstandsniveau. En relativt stor og konstant stigning i produktiviteten gennem årtier har gjort Danmark til et af de mest velstående lande i verden.
Men sådan er det ikke længere.
Sammenligner man udviklingen uden for industrien med udviklingen i vores nabolande, tegner væksten i produktiviteten i Danmark i 2019-2023 særskilt svag. Ser vi helt bort fra industrien, herunder især medicinalindustrien anført af Novo Nordisk, er produktivitetsvæksten gået helt i stå.
Velstandsmål skal forpligte
Dansk Erhverv mener, at regeringen bør indføre et decideret velstandsmål om at øge velstanden med mindst 40 milliarder kr. i 2035. På samme måde som regeringen har et mål om, hvor meget, man ønsker at øge arbejdsudbuddet med.
”Vi er i forvejen udfordret af manglen på hænder, og i mange år har den politiske debat handlet om at få flere i beskæftigelse. Det bifalder vi i Dansk Erhverv, og det skal der fortsat være fokus på. Men i dag interesserer politikerne sig slet ikke nok for produktivitet. Min egen erfaring siger mig, at det er fordi, at de penge, der skabes igennem produktivitetsinvesteringer, ikke kan udmøntes og omfordeles af politikerne. De ender nemlig direkte i danskernes lomme frem for på politikernes bord. Derfor er der brug for et velstandsmål, der forpligter, og en vækstpakke, der genstarter produktiviteten,” siger Brian Mikkelsen og fortsætter:
Produktivitet har været en afgørende faktor for løftet i danskernes velfærd. Og nu bliver det måske lidt kontant, men der altså ikke andre end erhvervslivet til at tjene pengene. Erhvervslivet er eneforsøger for velfærdssamfundet.”
Derfor foreslår Dansk Erhverv, at regeringen afsætter 10 mia. kr. til en vækstpakke, der vil bidrage markant til at øge velstanden
Med vækstpakken foreslår Dansk Erhverv at:
Læs hele analysen her: Vi står med det ene ben i en produktivitetskrise eller download den nederst på siden ⇓