{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
02. september 2024
De første skridt mod det udvidede producentansvar for emballage er taget. Skæringsdatoen for indberetning af affaldsmængder for mere end 40.000 danske virksomheder er passeret og et lovforslag har været i høring.
På sigt skal virksomheder selv stå for affaldshåndtering af den emballage de sætter på markedet, hvilket forhåbentligt vil føre til mere genanvendelse, noget erhvervslivet bakker op om. Dele af det for nyligt udsendte lovforslag afviger dog betydeligt fra den oprindelige politiske aftale mener flere parter – herunder Dansk Erhverv.
Uklare rammer skaber usikkerhed
Konkret lægger lovforslaget op til, at et 'serviceniveau' for hvilke udgifter, kommunerne kan få dækket for indsamlingen af emballageaffaldet, først skal fastsættes frem mod 2027. Indtil da kan landets kommuner i en overgangsperiode få dækket alle udgifter i forbindelse med indsamlingen. At producentansvaret indføres uden en klar afgrænsning af de udgifter, som kommunerne kan overvælte på erhvervet, strider mod den oprindelige politiske aftale.
Andreas Hastrup Clemmensen, chefkonsulent i Dansk Erhverv, udtrykker bekymring for, at det manglende serviceniveau vil føre til uforudsigelige og potentielt meget høje omkostninger for virksomhederne.
"Loven muliggør, at kommunerne lemfældigt kan svinge med kortene og kræve dyre måder at gøre tingene på, da det i sidste ende er virksomhederne, der skal betale regningen. Nu risikerer vi, at omkostningerne løber løbsk," siger Andreas Hastrup Clemmensen.
Selvom erhvervslivet bakker op om producentansvaret, er det vigtigt at fastholde, at det skal ske på en omkostningseffektiv måde.
Fremtiden for emballageansvaret
Miljøminister Magnus Heunicke understreger i et skriftligt svar til Børsen, at han ønsker at holde omkostningerne så lave som muligt, men indrømmer samtidig, at visse dele af lovforslaget afviger fra den oprindelige politiske aftale pga. manglende datagrundlag.
”Jeg er ligesom erhvervslivet optaget af, at omkostningsniveauet skal holdes så lavt som muligt, og hvis der er områder, hvor vi kan tage højde for den kritik, der er fremført, så vil jeg meget gerne være med til det,” lyder det fra ministeren.
Dansk Erhverv erkender sammen DI og Landbrug & Fødevarer, at det på kort sigt ikke er muligt at fastsætte en fast pris for indsamlingen og behandlingen af emballageaffald.
I stedet foreslås det, at politikerne løbende skal orienteres om fremdriften med at sikre et fælles serviceniveau. Dertil ønskes der også, at kommunerne pålægges et krav om en årlig to procents reduktion af driftsomkostningerne for at holde omkostningerne i skak.
Fra Andreas Hastrup Clemmensen lyder det: ”Vi er 100 procent med på, at det her ikke er nemt. For så var vi også kommet med en skræddersyet løsning. Det er svært. Men der må være nogle grænser for, hvor mange penge, man må kræve af andre.”