Gemt

Tidskapsel mures ind i Børsen: Topchefer og politikere deler deres visioner for Danmarks fremtid

Om 100 år vil tidskapsel afsløre, hvordan topchefer og politikere anno 2024 så på Danmarks fremtid. Indholdet er hemmeligt, men du kan få et smugkig her.

Hvad ville du skrive i et brev, der først må åbnes om 100 år?  Nu skal Børsen genopføres, og det markeres i morgen, når H.M. Kong Frederik X indsætter grundstenen til Børsen.

Præcis som traditionen byder, vil der også blive gemt en tidskapsel med indhold, der fortæller om livet i Danmark anno 2024.

Mønter. Avisforsider. En tusindkroneseddel.

Og så har vi fået breve fra statsministeren, vicestatsministeren og nogle af Danmarks største erhvervsledere, hvor de beskriver deres visioner for fremtiden.

Brevenes indhold vil tidligst blive afsløret om 100 år. Men du kan få et kig ind i fremtiden lige her ⇓

Mette Frederiksen, Statsminister (S)

Så når denne tidskapsel åbnes om mindst 100 år, kan ses fremtidige generationer, der lever i et trygt, rigt land med lige muligheder for alle. Hvor der er sammenhængskraft og et stærkt velfærdssamfund. At vi lykkedes med den grønne omstilling. I Danmark og i resten af verden. Kan se byer med grønne oaser, med haver og træer på tagene, planter op ad facaderne. Ren luft, liv i fjorde og søer. Biler, der kører igennem landskaber med meget mere skov, natur, dyre- og planteliv. At vores virksomheder er blandt de førende globalt og leverer løsninger til resten af verden. Skaber gode arbejdspladser. Producerer med de nyeste teknologier på ren energi.”

Troels Lund Poulsen, Forsvarsminister (V)

Det er handel, der skaber velstand og dermed lægger fundamentet under vores velfærdssamfund, så det også kan eksistere om 100 år. Men som gennem hele historien er det de nationer, der skaber de bedste vilkår og er bedst og hurtigst til at tilpasse sig nye tider, der løber med stafetten i den globale konkurrence. Sådan har det været de seneste århundreder. Og sådan forudser jeg, at det også vil komme til at blive i fremtiden.”

Jens Mathiesen, formand, Dansk Erhverv

Jeg har en kæmpe tro på, at Danmark kan fortsætte sin udvikling som land. Hvor velstanden stiger og velfærden er i top. Vi har alle muligheder for at mindske de skel og uligheder, der er mellem mennesker i vores samfund. Vi skal værne om vores lands værdier og holde fokus på vores mål, samt mening med livet og erhvervslivet.”

Brian Mikkelsen, administrerende direktør, Dansk Erhverv

Over Børsens gavl satte Christian IV i 1624 en inskription om, at Børsen må ”blive til held og lykke for det danske rige, staten og folket”. Og her, 400 år efter, siger vi i Dansk Erhverv ligeledes, at der er en mening med erhvervslivet, og det er at gøre Danmark til verdens bedste land at leve i. Men skal vi være verdens bedste land at leve i, skal vi også være verdens bedste land at drive virksomhed i. Længere er den egentlig ikke. Hverken nu, i fortiden eller i fremtiden.”

Jens Lund, adm. direktør, DSV

Jeg håber, at vi i 2124 har opretholdt vores appetit på udvikling, og at vores samfund stadig er nysgerrigt og åbent for innovative ideer og nye teknologier, der får et lille land til at udfylde en stor rolle i verden."

Henrik Andersen, CEO, Vestas

Danmark og EU kan ikke tage sin styrkeposition for givet, og det bør derfor være både politikere og erhvervsledere magtpålæggende, at vi tager udviklingen i det 21. århundrede alvorligt og ikke forsøger at skrue tiden tilbage gennem øget bureaukrati og begrænsende initiativer, der hører fortiden til."

Bent Madsen, administrerende direktør, BL – Danmarks Almene Boliger

For people – not for profit.

Her i 2024 har vi i over 100 år i Danmarks haft, hvad vi kalder ”almene boliger”. De bebos af alle typer borgere – også mange af de svageste i samfundet. Boligerne bygges og drives af foreninger, og de er derfor non-profit. Ingen tjener på de almene beboeres behov for et godt og trygt sted at bo. En sjettedel af borgerne i Danmark - næsten en million -  bor alment. Hver femte bolig er almen. Det er vi stolte af, og vi ved, at man også internationalt får god inspiration til at indrette boligmarkedet. Når denne tekst læses om 100 eller måske 200 år. Hvad så? Så håber jeg, at ideerne har overlevet, så der også til den tid er boliger, der er skabt med det formål at give helt almindelige mennesker et ordentligt sted at bo, et godt hjem. Skulle det være tilfældet, så send os en venlig tanke. Er det ikke tilfældet, så lad jer inspirere af fortiden.”

Lars Fruergaard, CEO, Novo Nordisk

Danmarks rolle og indsats i at adressere de næste 100 års globale udfordringer er forankret i vores stærke samarbejder mellem det offentlige Danmark, private virksomheder og fonde. Samarbejder på tværs skaber et økosystem, der giver mulighed for at udvikle bæredygtige løsninger. I Danmark tager vi det for givet, men jeg har rejst i mange egne af verden, hvor den tilgang langt fra er gængs eller mulig. Det er unikt. Vi udvikler løsninger i brede samarbejder, hvor vores vidensinstitutioner, universiteter og forskningscentre spiller en afgørende rolle som epicentre for innovation. Jeg håber, at vi i generationerne før I åbner dette brev i 2124, har formået at passe på og styrke disse partnerskaber mellem det offentlige og private. Jeg er overbevist om, at her findes nøglen til at løse fremtidens sundheds- og klimaudfordringer.”

Jakob Riis, CEO, Falck

Jeg tænker, at virksomheder inden for velfærdssektoren for alvor er brudt igennem, ved at tilbyde den private virksomheds fleksibilitet sammen med en langsigtet tilgang til værdiskabelse. ’The Danish Model’ er baseret på en strategisk brug af partnerskaber mellem den offentlige og private sektor. En model som er vokset ud af et behov for radikalt at gentænke strukturen omkring leverance af velfærd. Reformen har givet krævet politiske sværdslag, men ud af trængslerne er fundamentet skabt for mange af Danmarks nye eksporterende virksomheder.”

Anders Hagh, CEO, Salling Group

I Salling Group drømmer vi om at gøre Danmark til verdens bedste land at drive virksomhed i ved at bringe kunder, kolleger, kønsdiversitet, kultur og klima i centrum. De danske værdier og traditioner for ansvarlighed og fællesskab giver os et stærkt fundament til at udvikle vores samfund i nye retninger. For Danmark skal være verdens bedste land. Med verdens bedste erhvervsliv. Med verdens bedste arbejdsmarked. Og med lige muligheder, bæredygtighed og plads til at leve og drømme.”

Kathrine Forsberg, CEO, Atea

Når I åbner denne tidskapsel, håber jeg, at I kan se tilbage og sige, at vi lagde fundamentet for en verden, hvor teknologi, ansvar og menneskelige værdier går hånd i hånd. Danmark vil altid være et lille land, men vores indflydelse kan være uendelig, når vi arbejder sammen for en bedre fremtid. Jeg håber, at I lever i det Danmark, vi drømte om – verdens bedste land at leve og drive virksomhed i, hvor teknologi og grønne løsninger har skabt en fremtid fyldt med muligheder og fremskridt."

Louise Lachmann, forperson, Fonden for Entreprenørskab

I de næste 100 år ser jeg Danmark som en central aktør i en verden, hvor data bliver den vigtigste ressource. Ligesom dampmaskiner og jernbaner drev den industrielle revolution, står vi i dag over for en lignende transformation med generativ AI og kunstig intelligens. Takket være virksomheder som Novo og teknologiske landvindinger som AI-supercomputeren Gefion, kan vi revolutionere sundhedsdata og forskning i livsstilssygdomme. Med stærk etik og ansvarlighed kan Danmark blive verdens digitale bankboks, der beskytter mod misbrug af data. For at sikre fremtidens innovation skal vi integrere entreprenørskab i undervisningen fra en tidlig alder, så kommende generationer er rustet til at bruge data ansvarligt og skabe innovationer, der kommer hele verdeben til at gode.”

Johan Kirstein Brammer, CEO, Tryg

Over de sidste 100 år har tryghed konstant fået nye rammer. Forsikring er blevet mere kompleks. Men hvor står vi henne om 100 år? Det kan vi heldigvis have indflydelse på – både som borgere og som virksomhed. Hvis Danmark skal være det bedste land at bo og drive virksomhed i fremover, kræver det, at vi alle tager ansvar for særligt tre essentielle områder: klimaudfordringer, menneskers sundhed, og den teknologiske udvikling.”

Indholdet i tidskapslen

Som traditionen foreskriver, vil tidskapslen indeholde dagens avisforsider. Herudover vil tidskapslen indeholde en 1000 kroneseddel, Dansk Erhvervs kernefortælling, samt genstande som Kongen og kulturministeren bidrager med ved indsættelsen. Tidskapslen mures ind bag ved grundstenen, som Kongen indsætter.

Disse personer har bidraget med deres visioner for Danmark:

  • Statsminister Mette Frederiksen
  • Forsvarsminister Troels Lund Poulsen
  • Formand for Dansk Erhverv Jens Mathiesen
  • Adm. direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen
  • Adm. direktør for Novo Nordisk Lars Fruergaard
  • Adm. direktør i Salling Group Anders Hagh
  • Adm. direktør for Atea Kathrine Forsberg
  • Adm. direktør i Vestas Henrik Andersen
  • Adm. direktør i DSV Jens H. Lund
  • Adm. direktør i Falck Danmark A/S Jakob Riis
  • Adm. direktør i BL – Danmarks Almene boliger Bent Madsen
  • Adm. direktør i Tryg Johan Kirstein Brammer
  • Iværksætter og forperson for Fonden for Entreprenørskab Louise Lachmann

Børsen 400 år

Da Christian 4. for 400 år siden opførte Børsen, var det med en markant vision om at øge Danmarks velstand gennem handel og virkelyst. Siden 1624 har Børsen været en af Danmarks mest ikoniske bygninger. Nu skal Børsen genopføres og det markerer vi både med en grundsten og en tidskapsel.

Genopførsel af Børsen

#sammenom børsen