;
Gemt

Afslag på ansættelse var ikke i strid med forskelsbehandlingsloven

Dansk Erhverv | Personale | 10. april 2025

Ligebehandlingsnævnet fandt, at en handicappet ansøger ikke havde påvist faktiske omstændigheder, der gav en formodning for ulovlig forskelsbehandling, selvom virksomheden i forbindelse med rekrutteringsprocessen havde oplyst, at de sjældent ansatte personer i fleksjob.

imagetw6rf.png

Beskyttelsen i forskelsbehandlingsloven
Forskelsbehandlingsloven beskytter blandt andet mod forskelsbehandling på grund af handicap. Beskyttelsen indebærer bl.a., at en arbejdsgiver ikke må forskelsbehandle ansøgere til ledige stillinger på baggrund af handicap.

Sagen kort
En ansøger, der havde en skæv ryg og en rygmarvslidelse, havde været udsat for et trafikuheld. Ansøgeren havde bl.a. kraftige smerter i nakken og udtalt træthed.

I februar 2021 søgte ansøgeren forgæves en stilling som produktionsmedarbejder hos virksomheden.

I oktober 2022 søgte virksomheden i et stillingsopslag efter medarbejdere til produktionen. Ansøgeren tog igen kontakt til virksomheden for at høre om muligheden for et praktikforløb. Virksomheden oplyste, at de ikke havde mulighed for at tilbyde et praktikforløb.

Efter afslaget sendte ansøgeren en e-mail til virksomheden og spurgte, om virksomheden ikke ansatte fleksjobbere. Virksomheden svarede, at det kun skete sjældent, og at de få fleksjob, de havde, primært var forbeholdt de medarbejdere, der allerede var ansat hos virksomheden.

Ansøgeren, der fik en fleksjobbevilling i februar 2023, klagede til Ligebehandlingsnævnet over ulovlig forskelsbehandling på grund af handicap.

Afgørelsen
Ligebehandlingsnævnet fandt, at ansøgeren var handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand, da han bl.a. havde smerter i nakken og led af udtrætning. Han kunne derfor alene arbejde 8 timer om ugen. Tilstanden var kronisk, og den kunne ikke blive bedre. Da der var tale om sådanne langvarige funktionsbegrænsninger, der forhindrede ham i at deltage i arbejdslivet på samme vilkår som andre, fandt nævnet, at ansøgeren var beskyttet efter forskelsbehandlingsloven.  

Endvidere fandt Ligebehandlingsnævnet, at ansøgeren ikke havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at han var blevet udsat for forskelsbehandling på grund af sit handicap. I den forbindelse lagde nævnet vægt på, at ansøgeren i første omgang kontaktede virksomheden angående et praktikforløb og på korrespondancen mellem ansøgeren og virksomheden om, at de sjældent ansatte fleksjobbere, og at disse ansættelser var forbeholdt allerede ansatte medarbejdere. Nævnet lagde desuden vægt på, at ansøgeren ikke havde fået en fleksjobbevilling på det tidspunkt, hvor han kontaktede virksomheden. Virksomheden blev derfor frifundet.  

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at selv ved uopfordrede henvendelser er det vigtigt, at arbejdsgivere husker på reglerne i forskelsbehandlingsloven. Selvom en ansøger er handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand, skal vedkommende stadig påvise faktiske omstændigheder, der sandsynliggør, at der er sket ulovlig forskelsbehandling på baggrund af handicap.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemmer at søge juridisk bistand vedrørende potentielle jobansøgere, der har eller kan have et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets afgørelse KEN nr. 9222 af 5. februar 2025.

Personalejura