;
Gemt

Jobtilbud annulleret efter oplysning om graviditet – ansøger tilkendt 180.000 kr. i godtgørelse

Dansk Erhverv | Personale | 26. april 2025

En kommune trak et tilbud om ansættelse tilbage, da en kvindelig ansøger oplyste, at hun var gravid. Den kvindelige ansøger blev tilkendt en godtgørelse på 180.000 kr., da kommunen ikke kunne løfte bevisbyrden for, at annullationen af jobtilbuddet ikke var begrundet i kvindens graviditet.

imageiwb4r.png

Sagen kort
En kvindelig ansøger var den 19. januar 2023 til jobsamtale hos en kommune vedrørende en stilling i kommunens demenscenter. Samme dag blev kvinden tilbudt stillingen med tiltrædelse den 1. marts 2023.

Som opfølgning på jobsamtalen sendte kvinden den 23. januar 2023 en e-mail til kommunen, hvor hun bekræftede, at hun ønskede at tiltræde stillingen pr. 1. marts 2023. Kommunen bekræftede samme dag ansættelsen pr. 1. marts 2023.

Den 1. februar 2023 oplyste kvinden kommunen om, at hun var gravid i 5. uge. Herefter trak kommunen tilbuddet om ansættelse tilbage og rådede kvinden til at søge igen, når hendes barsel var overstået.

Kvinden sendte samme dag en e-mail til kommunen, hvor hun oplyste, at hun var ked af udfaldet, da hun havde opsagt sin nuværende stilling. Kommunen svarede på e-mailen med en kort bemærkning om, at det var i orden, at kvinden udtrykte sine tanker og ønskede hende herefter alt godt fremover.

Kvinden klagede herefter til Ligebehandlingsnævnet.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet lagde til grund, at parterne på baggrund af deres e-mails af 23. januar 2023 havde indgået en aftale om ansættelse med tiltrædelse den 1. marts 2023, og at kommunen annullerede ansættelsesaftalen, efter at kvinden havde orienteret om, at hun var gravid. Der var derfor tale om en opsigelse, som var omfattet af ligebehandlingsloven.  

Ligebehandlingsnævnet fandt, at kommunen ikke havde løftet bevisbyrden for, at opsigelsen ikke var begrundet i kvindens graviditet, da kommunen til nævnet havde oplyst, at kvinden af ”glædelige grunde” ikke kunne gennemføre sin ansættelse, og da kommunen havde henvist kvinden til at søge igen efter sin barsel.

Kvinden blev tilkendt en godtgørelse på 180.000 kr.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen illustrerer, at hvis der allerede er indgået en bindende ansættelsesaftale mellem parterne, vil en annullation heraf blive anset for en opsigelse, således at den omvendte bevisbyrde i ligebehandlingsloven finder anvendelse, hvis den endnu ikke tiltrådte medarbejder er gravid eller på barsel. Derudover vil en godtgørelse som udgangspunkt blive fastsat til seks måneders løn svarende til opsigelse af en beskyttet medarbejder med mindre end et års anciennitet.

Dansk Erhverv anbefaler, at medlemmerne kontakter os, inden der træffes beslutning om at opsige eller annullere ansættelsen for en medarbejder, der er gravid eller på barsel.

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnet kendelse nr. 9205 af 13. januar 2025.

Personalejura