;
Gemt

Omnibus-forslag: EU har officielt sat CSRD-rapportering på hold

24. april 2025

Det er kun et par måneder siden, at EU-Kommissionen præsenterede det såkaldte Omnibus-forslag, og allerede nu er første del af forslaget vedtaget. Det stiller EU-kravene til rapporteringsarbejdet i bero for en lang række virksomheder. Få status på seneste nyt om Omnibus-forslaget her.

imageqems.png

Der er nu gået godt to måneder, siden EU fremlagde sit Omnibus-forslag med omfattende ændringer til virksomheders CSRD-rapportering. Men hvad er der sket siden præsentationen af Omnibus-forslaget den 26. februar? Her får du et overblik over seneste nyt. 

“Stop-the-clock”: Omnibus-forslagets første del er vedtaget i EU 
I starten af april stemte Europa-Parlamentet ja til den første del af omnibus-forslaget – det såkaldte “stop-the-clock”. Siden da blev det formelt godkendt af Rådet, og den endelige lovtekst blev udgivet den 16. april. 

Med vedtagelsen af “stop-the-clock" bliver kravene i CSRD til bæredygtighedsrapporteringen stillet i bero i to år for de virksomheder, der ellers skulle begynde at rapportere efter kravene i CSRD i 2025 eller 2026. Det betyder, at “anden bølge” af CSRD-omfattede virksomheder først skal rapportere for regnskabsår 2027 og “tredje bølge” for regnskabsår 2028. 

Det giver virksomhederne mere tid til at arbejde strategisk med ESG-rapportering og fokusere på de datapunkter, der giver mening for dem.

De børsnoterede virksomheder, der har rapporteret fra 2024, skal fortsat rapportere i henhold til CSRD. 

Med stop-the-clock-forslaget udskydes også fristen for implementering af due diligence-processer (CS3D) med et år. Dermed skal de første CS3D-omfattede virksomheder (virksomheder med mere end 5000 ansatte og omsætning på mere end 1500 mio. €) først leve op til kravene fra 2028 i stedet for 2027. Læs om de gældende krav til CS3D her. 

Nu skal Folketinget implementere stop-the-clock i dansk lovgivning. 

Læs mere i Rådets pressemeddelelse her. 

Revidering af ESRS’erne: Omnibus-forslagets anden del er påbegyndt 
Arbejdet med den anden del af omnibus-forslaget er allerede godt i gang. Det handler om at forenkle bæredygtighedsstandarderne (ESRS’erne), som European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) tidligere har udarbejdet. Formålet er at reducere antallet af krav og datapunkter. Derfor har EU-kommissionen sendt bolden tilbage til EFRAG, der nu tager en ny tur på opgaven. 

EU-kommissionen ønsker, at ESRS-standarderne skal være revideret senest den 31. oktober 2025. EFRAG har derfor åbnet en offentlig høring om revidering af ESRS’erne med frist den 6. maj. 

Dansk Erhverv tager gerne imod input, hvis du har forslag til ændringer af standarderne og vil give dit besyv med. Forslag sendes til CSR-chef Ellen Marie Friis Johansen eller CSR-konsulent Marcus Nierhoff. 

Du kan også deltage i høringen ved at udfylde EFRAG’s spørgeskema her. 

EFRAG efterspørger konkrete input til, hvordan ESRS’erne kan forenkles:

  • Forslag til, hvordan ESRS-bestemmelserne om væsentlighed kan forbedres, så virksomhederne kun rapporterer væsentlige oplysninger, undgår at medtage unødvendige informationer og ikke bruger uforholdsmæssigt mange ressourcer på væsentlighedsvurderingen 
  • ESRS-obligatoriske-datapunkter, der er mindst vigtige eller problematiske for det overordnede formål om bæredygtighed 
  • Forslag til, hvordan uklare ESRS-bestemmelser kan ændres eller præciseres 
  • Forslag til, hvordan strukturen og præsentationen af standarderne kan forenkles 
  • Forslag til, hvordan man kan forbedre sammenhængen med anden EU-lovgivning 
  • Forslag til, hvordan sammenhængen med globale standarder for bæredygtighedsrapportering kan styrkes
  • Andre ændringsforslag, der kan forenkle ESRS uden at gå på kompromis med formålet om at understøtte den europæiske Green Deal 

Læs mere om omnibus-forslaget

Kontakt

CSR

Ellen Marie Friis Johansen

Souschef, CSR-chef
Medarbejderprofil
CSR

Marcus Nierhoff

CSR-konsulent