;
Gemt

Q&A: Sådan bliver danske virksomheder ramt af USA’s nye toldsatser

03. april 2025

USA’s nye toldsatser kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder. Her giver Dansk Erhvervs eksperter svar på en række af de mest presserende spørgsmål, der har betydning for danske virksomheder med eksport og import til USA. Q&A’en bliver løbende opdateret. 

image85b6.png

USA indfører en told på 20 procent på europæiske varer. Det var meldingen fra Donald Trump, da han i går afholdt pressemøde i Rosenhaven ved Det Hvide Hus.  

Men hvad betyder den nye toldsats for danske virksomheder? Og hvad er rationalet bag tolden? Det kan du få svar på her, hvor Dansk Erhvervs eksperter besvarer en række af de mest presserende spørgsmål. 

Hvad er Trumps rationale bag tolden? 
Donald Trump har rejst en toldmur rundt om USA, som ikke er set lignende siden 1930’erne. Det er et meget stort og meningsløst skridt, som normalt kun ses i krigstider, og det er et kæmpe skridt i den forkerte retning. Der er ingen, der kommer til at vinde på det her – tværtimod.    

Så hvorfor indleder Trump en toldkrig? Det er der formentlig flere grunde til. 

Det ideologiske rationale er magt. USA føler sig truet af blandt andre Kina og indleder derfor en stormagtsrivalisering, inden USA bliver overtrumfet af andre stormagter. 

Det økonomiske rationale er genrejsning af den amerikanske fremstillingsindustri. Det er - som overskriften på det Republikanske valgoplæg - dedikeret til the forgotten men and women of America. Trump vil gøre America great again, men ender med at gøre USA lonely again. For USA kommer ikke til at vinde på toldkrigen, og før eller siden er Trump nødt til at søge en form for forhandling.   

Hvad betyder den nye toldsats for danske virksomheder? 
USA indfører told på 20 procent på europæiske varer gældende fra den 9. april. Tolden lægges oveni de eksisterende amerikanske toldsatser på europæiske varer. Det betyder eksempelvis, at modevirksomheder kan komme op på 32 procent i told, fordi toldsatsen i USA i forvejen var 12 procent. 

Vær opmærksom på, at toldsatsen er baseret på varens oprindelsesland. Det vil sige, at varen bliver pålagt toldsatsen for det land, hvor den produceres. Hvis en dansk virksomhed eksempelvis producerer sine eksportvarer til USA i Storbritannien i stedet for i Danmark, bliver varerne pålagt USA’s toldsats på britiske varer – altså kun 10 procent efter i går. Hvis varerne derimod produceres i Danmark, bliver de pålagt en told på 20 procent plus den hidtidige amerikanske toldsats overfor EU.  

Det er derfor afgørende, at danske virksomheder får klarlagt, hvor de har deres leverandører og underleverandører, så oprindelseslandet kan fastlægges. Siden der ikke findes en frihandelsaftale mellem EU og USA, gælder de almindelige toldregler for fastlæggelse af en vares oprindelse (1. Fuldt fremstillet og 2. Substantiel transformation med ændring til en ny varekode eller tilstrækkelig tilført værdi til varen).  

Bliver varer, der allerede er i transit, pålagt told? 
Det fremgår klart af Det Hvide Hus’ hjemmeside, at varer skal være afskibet for at undgå den nye told på 20 procent. Det betyder, at produkter, der blot er i transit, stadig bliver ramt, medmindre de har forladt afsendelseslandet inden toldens ikrafttræden. Timingen for afskibning bliver dermed helt afgørende. Se beskrivelsen her

Hvad er EU’s modsvar? 
Formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har meldt ud, at EU fortsat er klar til at forhandle med USA. Men hun gør det samtidig klart, at EU er klar med proportionale modsvar, hvis det bliver nødvendigt.

Fra EU’s side understreger man, at man på ingen måde ønsker en handelskrig, men at man kan blive nødt til at svare – samt at man holder nøje øje også med afledte effekter som fx dumping af varer på det europæiske marked fra andre toldramte lande. 

Derudover siger von der Leyen, at EU vil sætte yderligere turbo på at lave frihandelsaftaler med andre dele af verden, for eksempel Indien, og at den amerikanske told kun understreger behovet for reformer af det indre marked og nedbringelse af byrder og EU-interne handelshindringer.  

Se eller gense Dansk Erhvervs webinar om de nye toldsatser herunder:

Kontakt

EU & Internationalt

Søren Friis Larsen

Landechef, USA
Medarbejderprofil
EU & Internationalt

Michael Bremerskov Jensen

Fagchef for Global Markedsudvikling
Medarbejderprofil
EU & Internationalt

Andreas Geertsen

Chef for EU og europapolitik