;
Gemt

Alarmerende udvikling: Butikstyverier slår rekord med stigning på 13 procent i 2024

05. februar 2025

Der blev i 2024 anmeldt 27.625 butikstyverier. Det er ny rekord og 13 procent flere end i 2023. Den triste rekord kalder på handling, lyder det fra Dansk Erhverv.

Siden 2021 har vi hvert år set stigninger i antallet af anmeldte butikstyverier, og 2024 blev da heller ingen undtagelse: 27.625 anmeldte butikstyverier blev det til, mod 24.414 i 2023. Du kan udforske stigningen i antal anmeldte butikstyverier på Danmarks Statistik ved at klikke her.

”Der er tale om en rigtig kedelig og negativ tendens, der har fortsat siden 2021, hvor en snebold begyndte at rulle, og snebolden er ikke blot blevet større, men ruller også stærkere, fordi der ikke gøres noget for at få stoppet den,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark, fagchef for detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv.

Højere straffe er ikke nok 
Justitsminister Peter Hummelgaard præsenterede den 1. februar 2024 initiativet: “Sammen om en tryggere hverdag,” der indeholdt 11 initiativer, heraf tre rettet mod butikskriminalitet.

To ud af de tre initiativer var enten en videreførelse af en eksisterende indsats (grænsekontrol) eller en præcisering af gældende lovgivning (lydoptagelser). Kun ét initiativ krævede en reel lovændring - det var initiativet om højere bødestraffe. Det blev vedtaget og trådte i kraft den 1. februar 2025, præcist et år efter lanceringen.

”Det er godt, at straffen for butikstyveri nu er blevet tilpasset, så den er mere tidssvarende, men det er næppe noget, der har en egentlig effekt på forebyggelsen af butikstyverier,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark. 

Siden justitsministerens præsentation af initiativerne for et år tilbage, er der ikke sket yderligere.

Da der det seneste år ikke er kommet nye forebyggende initiativer fra politikere, politiet eller andre myndigheder, forventer Dansk Erhverv fortsat en stigning i antallet af butikstyverier i 2025. Vi håber dog, at tyverierne i det mindste stabiliserer sig på det allerede urimelige høje niveau, så situationen ikke forværres yderligere.
 
Behov for forebyggende indsatser
Butikstyverier kommer ikke til at stoppe af sig selv. Der er derfor behov for, at politiet, kommunerne og eventuelt andre myndigheder går sammen med detailhandlen om at forebygge butikstyverier, fx i en målrettet indsats mod folkeskoler og ungdomsuddannelser, så vi kan få forhindret, at unge mennesker starter en kriminel løbebane som butikstyv. 
 
Det er naturligvis en politisk prioritering af bl.a. politiets ressourcer, men det er uansvarligt, at man fra politisk side fortsat bare lader stå til og intet gør for at vende denne voldsomme og kedelige udvikling. 
 
Politiet har efter politiloven en forpligtelse til at forebygge forbrydelser, så det er også af den grund uforståeligt, at politiet ikke gør noget for at forebygge butikstyverier. 

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil