;
Gemt

Dansk Erhverv: Komplicerede processer og lang ventetid på sikkerhedsgodkendelser udfordrer dansk sikkerhed og erhvervslivets konkurrenceevne

10. februar 2025

Behovet for sikkerhedsgodkendelser er steget markant i takt med øgede nationale og globale trusler. Men godkendelsesprocessen kan ikke følge med den stigende efterspørgsel og ventetiderne for sikkerhedsgodkendelser har nået et niveau hvor det udfordre både samfundets sikkerhed og virksomhedernes konkurrenceevne – selv om virksomhederne både kan og vil bidrage til samfundssikkerheden.   
  

Det er i dag umuligt at ignorere den tætte sammenhæng mellem erhvervspolitik og sikkerhedspolitik. Dette forhold er også tydeligt, når det kommer til sikkerhedsgodkendelser, som ikke blot påvirker virksomhedernes evne til samarbejde med Forsvaret, Staten bredere og den øvrige forsvarsindustri i Danmark og internationalt.  

”Der må ikke være noget tvivl om, at erhvervslivet forstår og accepterer det øgede behov for sikkerhed for bl.a. at beskytte samfundskritik teknologi mod fx spionage – men statens processer og ressourcesætning skal følge med! Samfundssikkerhed og forretningsudvikling skal gå hånd i hånd,” siger Forsvars- og Beredskabspolitisk chef i Dansk Erhverv Thomas Elkjer Nissen.  

Dansk Erhverv forslår derfor tre umiddelbare tiltag:

  • Afstem krav og forventninger med erhvervslivet, opdater regelgrundlaget, det såkaldte sikkerhedscirkulære, og digitaliser og ensart processen fra ansøgning til godkendelse. Virksomheder bør ikke vente længere end ca. tre måneder på en godkendelse, og skal kunne søge allerede ifm. en udbudsproces. Omvendt skal virksomhederne også være mere fokuserede på hvad behovet er, og på hvilket niveau det er nødvendigt at søge om godkendelse til.  
  • Opdater sikkerhedscirkulæret, så godkendelser gælder på tværs af staten, ikke kun sektorvist og tillad private aktører at udbyde processer til for f.eks. sikkerhedsgraden Til Tjenestebrug, hvilket vil kunne fjerne en stor del af byrden fra myndighederne.  
  • Gennemfør en gennemgribende digitalisering af hele processen fra ansøgning til godkendelse, herunder en fællesstatslig portal, som kan strømline processen. Det vil kunne muliggøre godkendelsesstyring, så godkendelser kan anvendes på tværs af staten og erhvervslivet, reducerer procesfejl, myndighedernes ressourcebehov og gøre det muligt for virksomheder at følge med, så de ved hvad de har at forholde sig til. Det vil ikke blot styrke virksomhedernes konkurrenceevne og sikre fastholdelsen af kvalificeret arbejdskraft, men også bidrage til at øge samfundssikkerheden.

Politisk notat Sikkerhedsgodkendelse

pdf

Download

Sikkerhedsgodkendelse

pdf

Download

Kontakt

Forsvar og Beredskab

Thomas Nissen

Fagchef for Forsvar & Beredskab