;
Gemt

Dansk Erhverv: Pengene passer ikke – overbudspolitik vil føre til økonomisk uansvarlighed

09. februar 2025

Danmark har brug for en langsigtet økonomisk plan og ikke overbudspolitik. De mange politiske meldinger om markante stigninger i forsvarsudgifter og lempeligere vilkår for pension vil få store og langsigtede økonomiske konsekvenser, viser ny analyse. Vi kan ikke både blæse og have mel i munden, lyder meldingen fra Dansk Erhverv, der frygter, at politikerne glemmer investeringer i virksomhedernes rammevilkår.

Danmark står potentielt foran store udgifter i de kommende år, og derfor er der behov for en velovervejet og ansvarlig økonomisk politik. Der er kort sagt brug for en langsigtet økonomisk plan.

Vi har brug for at foretage hårde prioriteringer, for vi kan ikke på én og samme tid bruge penge på både markant flere udgifter til dansk forsvar, lempeligere vilkår for at gå på pension og den grønne omstilling uden at spare andre steder og lave de nødvendige reformer. Ellers sendes Danmark på kurs mod økonomisk uansvarlighed.

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at hvis Danmark fremover skal finansiere forsvarsudgifter for 3,5 pct. af BNP, ændre på tilbagetrækningsalderen efter den såkaldte 80/20-model, samt opnå klimaneutralitet i 2045 vil behovet være på cirka 92 mia. kr. årligt fremover.

Det er årligt omkring 51 mia. kr. større end de nuværende opgørelser af holdbarheden af de offentlige finanser.

”Vi kan ikke både blæse og have mel i munden. Vi har brug for at tænke os grundigt om og lave en langsigtet økonomisk plan, for pengene passer ikke. Én ting er sikkert; vi kan ikke både hæve forsvarsudgifterne til fem pct. af BNP og tale om lempeligere vilkår for at gå på pension,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Konkret er Dansk Erhverv imod at lade pensionsalderen stige i et lavere tempo, end den gør i dag.

Ved brug af 4 pct. af BNP på forsvaret vil udgifterne stige til 107 mia. kr.  årligt, viser Dansk Erhvervs analyse.

Og ved brug af 5 pct. af BNP vil udgifterne stige til 137 mia. kr. årligt.

Krigsskat, nej tak
Udfordringerne medfører et behov for at foretage økonomiske prioriteringer og for investeringer i erhvervslivet, understreger Brian Mikkelsen

”Det handler om at gøre tingene klogt på den lange bane. Selvfølgelig skal vi investere mere i forsvar i den globale situation, vi står i. Men vi er bange for, at man glemmer at investere i dét, der for alvor gør Danmark rigere: Nemlig erhvervslivet. Uden kloge investeringer og bedre rammevilkår for danske virksomheder bliver der hverken råd til bedre velfærd eller øgede forsvarsudgifter,” siger Brian Mikkelsen.

Alene ved at bruge 3,5 pct. af BNP på forsvaret skønnes den samlede regning sammen med lempeligere pensionsvilkår samt klimaneutralitet i 2045 at medføre en varig svækkelse af holdbarheden i de offentlige finanser fra plus 41 mia. kr. til minus 51 mia. kr. ifølge analysen.

Senest har ideen om en særlig krigsskat også været nævnt, men Dansk Erhvervs topchef opfordrer til at bevare fokus på at sikre en ansvarlig økonomisk politik.

”Indførelsen af en krigsskat bliver et kæmpe nej tak herfra. En krigsskat vil give os mindre vækst, mindre udvikling og færre arbejdspladser. Jeg advarer mod, at vi bliver ramt af panik, og at der går overbudspolitik i det hele lige nu,”

siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv efterlyser investeringer i erhvervslivet og har selv præsenteret en vækstpakke til at øge Danmarks velstand.

Erhvervsorganisationen peger her på behovet for at sænke selskabsskatten til 19 pct. for at øge konkurrenceevnen, indføre en målsætning om at reducere mængden af regler og byrder med 25 pct., udvikle den offentlige sektor til at arbejde smartere og mere effektivt samt at hæve F&U-fradraget til 130 pct. for at understøtte innovation og højproduktive virksomheder.

Du kan læse hele analysen De offentlige finanser risikerer at blive uholdbare her, eller downloade den nederst på siden ⇓

Nye opgaver udfordrer holdbarheden i de offentlige finanser

pdf

Download

Kontakt

Presse

Søren Domino

Mediechef