;
Gemt

Landsretten har fastslået, at en opsigelse var saglig, selvom der ikke var givet en forudgående advarsel

Dansk Erhverv | Personale | 27. februar 2025

Det var sagligt at opsige en højtlønnet salgschef med 1,5 års anciennitet på grund af manglende performance, selvom der ikke var givet en forudgående advarsel. Virksomheden blev samtidig frifundet for medarbejderens krav på betaling af yderligere bonus og provision, feriegodtgørelse heraf samt godtgørelse for mangelfuldt ansættelsesbevis. Dansk Erhverv førte sagen for virksomheden.

Sagen kort
En virksomhed ansatte en ny salgschef til at øge salget til nye og eksisterende kunder. Salgschefen blev ansat til en høj løn, hvoraf halvdelen var performanceafhængig. Året efter måtte virksomheden imidlertid konstatere, at salgschefen ikke levede op til forventningerne. Efter aftale fik salgschefen ændret sin stilling til kun at have ansvaret for salg til eksisterende kunder, mens der blev ansat en ny salgschef til at varetage salg til nye kunder. Fire måneder senere blev salgschefen opsagt, fordi hans performance fortsat ikke var tilstrækkelig.

Salgschefen rejste derefter krav på godtgørelse for usaglig opsigelse, yderligere betaling af bonus og provision, feriegodtgørelse heraf samt godtgørelse for mangelfuldt ansættelsesbevis.

Virksomheden blev i byretten frifundet for alle krav, men salgschefen ankede sagen til landsretten.

Landsretten tiltrådte at opsigelsen var saglig
Landsretten lagde til grund, at det henset til stillingens karakter og det høje lønniveau, hvor halvdelen var performanceafhængig, måtte have stået salgschefen klart, at dette indebar betydelige krav i forhold til at opnå gode salgsresultater. Når disse krav/forventninger ikke blev indfriet, tiltrådte landsretten, at opsigelsen ikke kunne anses for uberettiget. Landsretten tiltrådte samtidig, at det ikke kunne tillægges betydning for vurderingen af opsigelsens saglighed, at salgschefen ikke forinden havde modtaget en advarsel.

Provision og bonus
For så vidt angik kravet på efterbetaling af provision fandt landsretten, at provisionen skulle beregnes på grundlag af virksomhedens fakturerede og bogførte salg og ikke af kontraktværdierne i året for kontraktens indgåelse som anført af salgschefen, og virksomheden blev derfor også frifundet for disse krav. Landsretten fandt heller ikke anledning til at tilsidesætte virksomhedens opgørelse af bonus, hvorfor virksomheden også blev frifundet for disse krav.

Mangelfuldt ansættelsesbevis
Afslutningsvis fandt landsretten heller ikke grundlag for at tilkende en godtgørelse for mangelfuldt ansættelsesbevis. Landsretten tiltrådte således byrettens begrundelse om, at det var tilstrækkeligt, at der i ansættelsesbeviset var henvist til det til enhver tid gældende bonus- og provisionsskema.

Dansk Erhverv bemærker
Dommen fastslår – så vidt ses som den første fra landsretten – at opsigelse på grund af manglende performance af navnlig højtlønnede medarbejdere og/eller medarbejdere i ledende stillinger efter omstændighederne kan ske uden forudgående advarsel.

Dansk Erhverv anbefaler dog, at der som udgangspunkt gives en advarsel forud for opsigelse af en medarbejder på grund af manglende performance, så medarbejderen har mulighed for at rette op på forholdet, inden der sker opsigelse. Om der kan ske opsigelse uden forudgående advarsel, beror på en konkret vurdering.

Medlemmerne anbefales at søge rådgivning hos Dansk Erhverv, inden der sker opsigelse uden en forudgående advarsel.

Nyheden er skrevet på baggrund af Østre Landsrets dom af 18. februar 2025 i sag BS-12555/2023-OLR.

Personalejura