;
Gemt

Hvordan sikrer vi et frit og selvstændigt liv for mennesker med handicap?

27. februar 2025

Det har Michael Graatang flere tanker om. Han er adm. direktør i LOBPA, og i dette interview deler han sine tanker om social retssikkerhed, fair vilkår og bedre rammer for BPA-ordningen.  

Hvordan sikrer vi de bedste vilkår for borgere med handicap?

LOBPA arbejder hver dag for at skabe et frit og selvstændigt liv for mennesker med BPA (Borgerstyret Personlig Assistance).
  
Som direktør for LOBPA står Michael Graatang i spidsen for kampen om social retssikkerhed, fair takstmodeller og bedre rammer for handicaphjælpere. I dette interview fortæller han om sin ledelsesstil, organisationens arbejde og de udfordringer, branchen står over for. 

Hvordan vil du beskrive LOBPA og dens formål? 
“LOBPA (Landsorganisationen Borgerstyret Personlig Assistance) er en unik organisation i Danmark, der udspringer af handicapbevægelsen og bygger på principperne fra Independent Living-bevægelsen. Siden dannelsen i 2008 har vi arbejdet for at sikre, at mennesker med handicap kan leve et frit og selvstændigt liv på egne præmisser”. 

Hvad gør LOBPA anderledes end andre organisationer? 
“Vi er Danmarks eneste landsdækkende medlems- og interesseorganisation for borgere med BPA (Borgerstyret Personlig Assistance). Vi er både en stærk interesseorganisation og en non-profit leverandør af BPA og personlig assistance. Vi ejes og drives af handicaporganisationer som Dansk Handicap Forbund, Muskelsvindfonden og CP-Danmark, og mennesker med tilknytning til disse foreninger udgør vores bestyrelse”. 

Hvad driver dig som direktør i LOBPA? 
“Jeg brænder for social retssikkerhed, effektivitet og ordentlighed. Mit mål er at sikre, at mennesker med handicap får de rettigheder og muligheder, de fortjener. Jeg arbejder dagligt for vores medlemmers sag over for politiske beslutningstagere på Christiansborg og i kommunerne”. 

Hvordan vil du beskrive din ledelsesstil? 
“Jeg tror på en ledelsesstil, der bygger på ordentlighed og medmenneskelighed. Disse værdier går hånd i hånd med LOBPAs fundament og afspejler den måde, vi arbejder på i organisationen”. 

Hvilke tilbud har LOBPA til medlemmerne? 
“Vores medlemsdrevne struktur giver os mulighed for at tilbyde skræddersyede aktiviteter og kurser. For eksempel tilbyder vi arbejdslederkurser, der klæder borgere på til at varetage lederroller i deres egne BPA-ordninger". 
 
Hvordan samarbejder LOBPA med handicaporganisationerne? 
“Vi har et tæt samarbejde, der styrker vores politiske og praktiske arbejde for bedre vilkår for mennesker med handicap”. 
 
Hvilke udfordringer står LOBPA over for? 
“Som arbejdsgiver for 1.500 handicaphjælpere møder vi flere udfordringer. Den største er den nuværende takstmodel, hvor kommunerne selv fastsætter priserne på BPA-ydelser. Dette har ført til, at flere virksomheder i branchen lukker eller går konkurs. Vi følger nøje det arbejde, Socialministeriet har sat i gang for at sikre en fair takstmodel”. 

Hvordan kan retssikkerheden for borgerne forbedres? 
“Der er et stort behov for en tillids- og retssikkerhedsreform, der kan sikre borgernes og virksomhedernes retsstilling i mødet med det offentlige system. Derudover kæmper vi med rekrutteringsudfordringer for handicaphjælpere, som kræver politisk handling”. 
 
Hvad skal der til for at sikre en bæredygtig fremtid for BPA-ordningen? 
“Hvis vi får en retfærdig takstmodel og større retssikkerhed, vil handicapbranchen få de nødvendige ressourcer til at forbedre vilkårene for både borgere, pårørende og handicaphjælpere. Vores vision er et samfund, hvor mennesker med handicap tilbydes den rigtige hjælp fra første gang og har mulighed for at leve et selvstændigt og ligeværdigt liv”.