;
Gemt

Tjek op på vedligeholdelsen af lokaler og udstyr i din fødevarevirksomhed

18. februar 2025

Har du styr på, om udformningen og vedligeholdelsen af lokaler og udstyr i din fødevarevirksomhed er tilstrækkelig? Ved du fx hvordan Fødevarestyrelsen vurderer rust, og hvornår der skal fuges mellem fliserne? Brug Fødevarestyrelsens fotoplancher som en hjælp.

Fødevarevirksomheders lokaler og udstyr skal holdes i god stand, da utilstrækkelig vedligeholdelse kan føre til problemer med fødevaresikkerheden. Det kan fx være udfordrende at opnå en grundig rengøring, hvis bordpladen er slidt, eller hvis der er rust på hylderne. Snavs i revner kan skabe gode vækstbetingelser for mikroorganismer, som kan forurene fødevarerne.

Materialer der anvendes til lokaler og udstyr, skal være holdbare, så de kan vedligeholdes og rengøres. Fx må udstyr ikke være alt for rustent, der må ikke være dybe revner i træskærebræt, fliser på gulvet må ikke være løse, og riste til afløb skal sidde korrekt.

Vejledning til vedligeholdelse af lokaler og udstyr
Du kan hente hjælp i Fødevarestyrelsens fotoplancher til vurdering af, om der er tilstrækkelig vedligeholdelse i din fødevarevirksomhed.

Fødevarestyrelsen lavede fotoplancherne som opfølgning på en kontrolkampagne om vedligeholdelse i fødevarevirksomheder tilbage i 2019. Plancherne indeholder både gode og dårlige eksempler på vedligeholdelse af lokaler og udstyr, der kan hjælpe dig med at vurdere, om vedligeholdelsen i din fødevarevirksomhed er tilstrækkelig.

Se fotoplancherne om vedligeholdelse på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Kontakt

Handel

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Handel

Krestine Greve

Chefkonsulent