;
Gemt

Trump annoncerer øget told på varer fra Mexico, Canada og Kina

02. februar 2025

USA’s præsident, Donald Trump, har underskrevet et præsidentielt dekret om at indføre told på varer fra Mexico, Canada og Kina.

trump underskriver dekret 900.jpg

Foto: Photo Press Service/Ritzau Scanpix

USA’s præsident, Donald Trump, har vist, at han er klar til at gøre sine trusler om told til virkelighed.

Fredag 31. januar sagde Trump, at USA 1. februar vil indføre told på varer fra Canada, Mexico og Kina, der er USA’s tre største handelspartnere.

Lørdag kom så flere detaljer: Varer fra Mexico og Canada pålægges over en bred kam toldstigninger på 25%. Eneste undtagelse er canadiske olie- og energiprodukter, der ”kun” pålægges 10% importtold. Varer fra Kina pålægges 10% told.

De nye toldsatser er annonceret til at træde i kraft efter midnat, tidlig tirsdag morgen d. 4. februar.

EU kan muligvis være næste skridt
Trump sagde ved samme lejlighed, at han forventer, at USA også snart vil indføre toldstigninger overfor EU, måske allerede 18. februar. 

Trump begrunder tolden på varer fra EU med, at ”Den Europæiske Union behandler USA meget, meget dårligt”, og at told er den eneste måde at sikre retfærdighed på.

Om det reelt kommer dertil afhænger nok også af de mange reaktioner, der vil komme i kølvandet på første bølge af toldudmeldinger fra præsidenten.

Skal bremse illegal indvandring og narko fra Mexico, Canada og Kina
USA begrunder tiltagene overfor Canada og Mexico med, at de to lande ikke gør nok for at undgå, at narkotika og illegale indvandrere kan strømme ind i USA over den sydlige eller nordlige grænse.

Kina rammes også med begrundelsen, at Kina er underleverandør til en stor del af den indførte narkotika.

Et af dekreterne (der retter sig mod Canada) kan læses her.

Dekretet understreger bl.a. at præsidenten er bemyndiget til at sløjfe toldstigningerne igen, når og hvis Department of Homeland Security vurderer, at de tre lande har taget de fornødne skridt til at afhjælpe grænseproblemerne. Dekretet annoncerer også, at præsident Trump kan beslutte at indføre yderligere toldstigninger, hvis Canada vælger at svare igen. Der er altså nærmest en indbygget (men dog diskretionær) eskalationsmekanisme i dekretet.

Eskalerende handelskrig
Både Mexico og Canada har da også netop erklæret, at de vil svare igen og indføre tilsvarende toldsatser på udvalgte amerikanske varer. Canada har annonceret, at de vil indføre 25% told på amerikanske varer for en samlet værdi af 20 mia. dollars tirsdag og inden for tre uger yderligere varer for 85 mia. dollars. Kina har bebudet, at de også vil svare igen og desuden indledt en sag for WTO imod USA.

Både Canada og Mexico er meget afhængig af samhandlen med USA. Disse toldforhøjelser vil derfor få betydeligt negative konsekvenser for de to lande, men vil også kunne mærkes af amerikanske forbrugere og have vidtrækkende internationale konsekvenser.

Faktaark om USA’s initiativer kan ses her.

Dansk Erhverv mener
USA har en omfattende handel med Mexico og Canada, og mange forsyningskæder er tæt integrerede på tværs af de tre lande, hvilket danske virksomheder også gør brug af. Øgede toldsatser vil derfor ikke alene fordyre færdige varer, når de importeres, men kan også disrupte mange virksomheders supply chain.

Resultatet bliver inflation, dyrere varer, mindre produktivitet og et nedadgående pres på lønningerne – alt sammen noget, der rammer den almindelige amerikaner og de virksomheder, der sælger til dem.

Vi står nu med et eskalationsscenarie, hvor USA unilateralt har indledt langt bredere handelsforanstaltninger i forhold til tre af sine største samhandelspartnere og bebudet yderligere initiativer overfor EU i nærmeste fremtid.

Med den stærkt accelererede timeline viser USA, at man ønsker at slå først og derefter forhandle snarere end omvendt. Den fremgangsmåde bør også EU forberede sig på.

USA's fremgang er væksthæmmende, unødvendig og skadelig for sammenhængskraften og det økonomiske samarbejde i Vesten.

Vi følger udviklingen meget nøje, er i tæt kontakt med de relevante danske myndigheder, og vil løbende opdatere, når vi kender flere detaljer.

Aktuelt lige nu

Kontakt

EU & Internationalt

Søren Friis Larsen

Landechef, USA
Medarbejderprofil
EU & Internationalt

Michael Bremerskov Jensen

Fagchef for Global Markedsudvikling
Medarbejderprofil