;
Gemt

Dansk Erhverv: Nyt konkurrenceevne-kompas er et længe ventet gearskifte for europæisk erhvervsliv

29. januar 2025

Europa-Kommissionen har i dag lanceret sit nye ”Competitiveness Compass”, som skal styrke Europas konkurrenceevne. Dansk Erhverv støtter det høje ambitionsniveau i Kommissionens udspil, som falder på et tørt sted – nu gælder det implementeringen.

image4l3mvq.png

Europa står i en svær situation. Den geopolitiske situation er mere usikker og uforudsigelig end længe. Vi er blevet for afhængige af andre landes energi og teknologi. Og vores konkurrenceevne har gennem længere tid været for nedadgående, senest illustreret af Draghi-rapporten. Det er dén eksistentielle udfordring, som Kommissionens konkurrenceevne kompas skal være svaret på.

”Kompasset signalerer et reelt gearskifte, som viser et helt andet ambitionsniveau, end vi før har set. Det er ikke et sekund for tidligt, og det hilser vi velkomment. Vi skal have et stærkt og konkurrencedygtigt Europa, der kan mere selv,” siger underdirektør i Dansk Erhverv Nikolaj Juncher Wædegaard.

Konkurrenceevne-kompasset er et flagskibsudspil fra den nye kommission, som lægger sporene ud for en masse konkrete initiativer i den kommende tid, der til sammen skal styrke Europas konkurrenceevne, produktivitet og innovationskraft.

”Vi er særligt glade for kompassets initiativer om at revitalisere det indre marked, nedbringe energipriser og administrative byrder, give bedre muligheder for europæiske virksomheders skalering og konsolidering samt et mere fokuseret EU-budget, der øger investeringer i kritiske sektorer som fx AI, biotek/life science, cleantech og robotteknologi. Det er noget af det, vi I Dansk Erhverv har efterlyst.

Nu gælder det om at konkretisere ambitionerne og føre dem ud i livet. Det ser vi frem til at følge tæt – og vi har i vores eget EU-udspil flere helt konkrete forslag, som kan indgå i det videre arbejde,” siger Nikolaj Juncher Wædegaard.

Især er det uhyre vigtigt at få et mere velfungerende indre marked og nedbringe byrde- og regelmængden.

”Der kommer mange lov- og reguleringspakker, som kaster virksomhederne ud store mængder compliance- og administrationsopgaver. Det betyder, at de skal bruge en masse tid og ressourcer på bureaukrati i stedet for på kerneforretningen. Det skal der helt klart tages livtag med. Samtidig skal det indre marked også være velfungerende på tværs af EU-landene, for det er noget af det mest afgørende for Europas evne til at konkurrere med Kina og USA,” siger Nikolaj Juncher Wædegaard.

Kontakt

Digitalisering, Teknologi, Tele & Tværgående Koordination

Nikolaj Juncher Wædegaard

Underdirektør
Medarbejderprofil