;
Gemt

Dansk Erhverv: Sæt gang i VE-udbygningen i Danmark

31. januar 2025

Meget positivt at regeringen nu kaster sig helhjertet ind i at etablere et brintrør og få havvind op at stå, mener Dansk Erhverv. Danmark har behov for al den grønne energi, vi kan få. Derfor er det også vigtigt, at der skabes helhedsorienterede rammer for udbygningen af vedvarende energi i Danmark. 

havvind vindmøller 900.jpg

Dansk Erhverv hilser dagens udmelding om brintrøret og genudbud af havvind i Nordsøen velkommen. Det er afgørende, at der sikres gode rammer, der kan realisere Danmarks potentiale for grøn energiproduktion. 

”Der var ingen, der havde ønsket sig tomme konvolutter i havvindsudbuddene i december. Regeringen skal have ros for, at den har handlet prompte. Og der er jo to indlysende grunde til, hvorfor der ikke var markedsinteresse i den udbudte havvind. For det første er renter og materialeomkostningerne steget voldsomt, og det har sat sig i omkostningerne til havvind. For det andet har investorerne ikke haft tilstrækkelig tillid til de politiske mål og budskaber om øget elektrificering og brintproduktion i Danmark. Der har simpelthen været for mange politiske skåltaler og for lidt handlen,” siger Ulrich Bang, der er vicedirektør for klima, energi, miljø og byggeri i Dansk Erhverv og forsætter: 

”Derfor er det også meget positivt, at regeringen nu lægger hånden direkte på kogepladen og læner sig ind i etableringen af brintrøret til Tyskland. Og hastighed er afgørende, når vi taler brint til Tyskland og den afledte effekt for vedvarende energi i Danmark. Det er derfor glædeligt, at myndighederne har lagt sig i selen, så brintrøret kan blive klar i 2030. Røret vil simpelthen øge værdien af de grønne elektroner fra dansk VE-produktion.”  

Dansk Erhverv hilser det også velkommen, at der ses på, hvordan omkostningerne for havvind kan nedbringes.  

”Det er positivt, at regeringen nu tager udbudsrammerne op til revision. Mere fleksible idriftsættelsestidspunkter mindsker risikoen for havvindsudviklerne. Og omkostningerne skal yderligere ned. Her kan en statslig finansiering af kablerne til ilandføring være en oplagt løsning, som også bakkes op af en række VE-udviklere, og det er en løsning der kan gennemføres med begrænsede negative konsekvenser for resten af elmarkedet,” påpeger Ulrich Bang. 

Endelig påpeger Dansk Erhverv, at det er vigtigt med en helhedsorienteret tilgang til at sikre mest mulig grøn energiproduktion i Danmark.  

”Vi skal have en helhedsorienteret tilgang til udbygning af vedvarende energiproduktion i Danmark. Det må ikke blive et valg mellem havvind, landvind eller solceller. Vi har behov for det hele. Og for et system i balance. Derfor vil jeg også stærkt opfordre politikerne til at se på, hvordan rammerne for VE på havet og på land sideløbende kan styrkes samtidig med der sikres et elsystem i balance. F.eks. haster det med at skabe bedre betingelser for tilslutning af ellagringsenheder, såsom batterier, i eksisterende energiparkerne på land. Det er helt nødvendigt i takt med, at vi får mere og mere flukturerende grøn strøm ind i elsystemet. Vi skal have fokus på holdbare og langsigtede rammer i energipolitikken, så vi bakker op om, at man vil tænke sig grundigt om. Det er både markedet og forbrugerne bedst tjent med,” siger Ulrich Bang.  

Kontakt

Klima, Energi, Miljø & Byggeri

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil