;
Gemt

Spillepladen er endnu ukendt – men fortsat stærke muligheder for dansk erhvervsliv i USA

20. januar 2025

Mandag aften dansk tid blev Donald Trump indsat som USA’s 47. præsident. Indsættelsestalen berørte mulig straftold, dog uden at være konkret. Dansk Erhverv maner til ro og følger udviklingen tæt. Fortsat stærke muligheder for dansk erhvervsliv i USA.

Foto: Kenny Holston/AFP/Ritzau Scanpix

Det meste af verden har mandag aften haft øjne og ører rettet mod Washington, hvor Donald Trump efter ceremoni og indsættelsestale nu officielt er USA’s præsident. USA er en af Danmarks største handelspartnere og har siden 2. verdenskrig været en af vores nærmeste allierede.

Dansk Erhverv håber, at den stærke forbindelse til USA vil fortsætte uformindsket, og samtidig holder man fra erhvervsorganisationens side øje med den aktuelle situation.

”Det var en særdeles markant indsættelsestale fra Donald Trump, som igen kom ind på, at USA vil bruge toldafgifter som et handelsvåben. Det har han gjort før, og det er stadig ikke konkret, hvordan han vil gøre. Vi er naturligvis helst foruden nye toldafgifter, og derfor følger vi følger situationen tæt. Det vigtige her er, at vi handler klogt og med overblik i forhold til eventuelle tiltag fra den nye præsident, for det vil komme flere faser. I Dansk Erhverv er vi i tæt dialog med regeringen, og vi følger situationen tæt i både Danmark og fra vores kontor i USA,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Spillepladen er fortsat ukendt
Udsigten til fire år med Donald Trump som USA's præsident kan også rumme mange muligheder for danske virksomheder, påpeger Brian Mikkelsen.

”Der er fortsat enorme muligheder for dansk erhvervsliv i USA. Jeg er grundlæggende optimist, og hvis der er noget, som danske virksomheder kan, er det at finde veje og muligheder – også når det blæser. Det er sket flere gange før, og det er jeg overbevist om vil ske igen. I udgangspunktet står danske virksomheder stærkt i USA. Samtidig har Danmark øget sine direkte investeringer ind i USA markant, hvilket kan blive en konkurrencefordel. Derfor behøver man ikke se alt for sort på tingene, selv om man selvfølgelig ikke skal være blåøjet,” siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen peger på, at danske virksomheders største udfordring lige nu er uklarheden.

”Det er en udfordring at skulle navigere i ukendt farvand. Når virksomhederne ved, hvad der kommer til at ske, kan de også indrette forretningen derefter.  Spillepladen er fortsat ukendt, så lige nu handler det om at følge udviklingen tæt og være beredt, og her gør både dansk erhvervsliv, de danske myndigheder og vi i Dansk Erhverv alt, hvad vi kan, ” siger Brian Mikkelsen.

Alle vinder på handel
Den amerikanske økonomi har det godt lige nu. Den er grundlæggende stærk, og det er godt for danske virksomheder, idet USA er Danmarks største eksportmarked. Samtidig bidrager danske virksomheder til den amerikanske økonomi og omvendt.

”Der er en kæmpe appetit på at handle begge veje. Det må vi ikke glemme. Nu er det en lidt anden situation, men der blev sagt og skrevet meget sidste gang, at Donald Trump blev præsident. Dengang skete der det, at vores eksport til USA steg i de år. Og der er klare indikationer på, at Trump vil styrke amerikansk økonomi og vækst. Her er handel en nøgle, for alle vinder på handel. Det er almen viden på begge sider af Atlanten – og det viser historien,” siger Brian Mikkelsen.

Kontakt Dansk Erhvervs eksperter

Har din virksomhed spørgsmål om USA?

Dansk Erhvervs eksperter sidder klar til at vejlede danske virksomheder på det amerikanske marked om told, EU's handelspolitik, eksportfremme og andre amerikanske forhold. Kontakt os på mail eller telefon.

Har din virksomhed aktiviteter i USA? Og har du spørgsmål om told eller andre amerikanske forhold efter indsættelsen af Donald Trump som præsident?

Så er du meget velkommen til at kontakte Dansk Erhvervs eksperter på mail eller telefon. Vær dog opmærksom på tidsforskellen på +6 timer til Dansk Erhvervs landechef i USA.

Aktuelt lige nu

Kontakt

Presse

Søren Domino

Mediechef