;
Gemt

Nu er den nye CO2e-emissionsafgift trådt i kraft: Her er, hvad du skal vide

21. januar 2025

1. januar trådte den nye CO2e-emissionsafgift i kraft, som vil påvirke alle danske kvoteomfattede virksomheder. Enten i form af nye registreringskrav, ændrede afgiftsmodeller eller højere omkostninger. Det er afgørende, at du som virksomhed forbereder dig på ændringerne, som vil blive indfaset fra 2025-2029.

Den nye CO2e-emissionsafgift
Fra den 1. januar 2025 skal alle danske kvoteomfattede virksomheder, der udleder drivhusgasser, betale en emissionsafgift. Afgiften skal angives og betales senest den 15. i måneden efter perioden i TastSelv Erhverv. ⇒ Du finder blanketten til registrering af emissionsafgift her

Den grønne skattereform
Den nye afgift er en del af den grønne skattereform, som blev vedtaget af et bredt politisk flertal i juni 2022. Formålet med reformen er at reducere Danmarks CO2-udledning med yderligere 4,3 millioner ton frem mod 2030. For at understøtte dette vil afgiftssatserne gradvist blive indfaset mellem 2025 og 2029 og justeret årligt efter ændringer i nettoprisindekset.

Anbefalinger fra Dansk Erhverv

Dansk Erhverv opfordrer virksomheder til at være proaktive i deres forberedelser:

  • Registrering og dokumentation: Sørg for at registrere jer her senest den 14. januar 2025 og oprethold detaljerede regnskaber over jeres CO2-udledning. Regnskabsmateriale skal opbevares i 10 år.
  • Løbende opgørelser:  Efter hver afgiftsperiode skal I angive og betale afgift baseret på den foreløbigt opgjorte afgiftspligtige mængde. Den foreløbige mængde opgøres enten:
    - Ved måling af energiforbrug eller drivhusgasudledning i perioden, eller
    - På baggrund af drivhusgasudledningen i op til de to foregående kalenderår. Opgørelsen skal så vidt muligt afspejle den faktiske CO2-udledning. Angivelse og betaling skal ske senest den 15. i måneden efter afgiftsperiodens udløb.
  • Forbered jer på øgede omkostninger: Indarbejd de kommende afgifter i jeres budgetter og overvej investeringer i grønne teknologier for at reducere udledninger og dermed afgifter.

Læs mere om reglerne for godtgørelse af CO2-afgiften for både kvoteomfattede og ikke-kvoteomfattede virksomheder på SKATs hjemmeside. Her finder du også regneeksempler, der kan hjælpe dig med at beregne din virksomheds godtgørelse. Du finder links nederst på siden ⇓

Kontakt

Skat

Jacob Ravn

Advokat, souschef PA og Skattepolitisk chef
Medarbejderprofil