;
Gemt

Dorte Nørregaard, direktør i Videnscenter om handicap: ”Vi er på en måde ukuelige optimister, når vi arbejder for et mere inkluderende samfund”

23. januar 2025

Videnscenter om handicap har igennem tre årtier arbejdet for at styrke mennesker med handicaps muligheder for at deltage i samfundet. Organisationen blev grundlagt i 1995 og udspringer af Parasport Danmark, hvilket har givet dem en ukuelig tro på menneskers evner og muligheder. Helt konkret arbejder Videnscenter om handicap ud fra devisen ”vi tror på, at alle kan komme på banen – vi skal bare finde ud af hvordan”.

Videnscenter om handicap arbejder særligt med fire udvalgte områder, henholdsvis skole, uddannelse, fritid og beskæftigelse. Dertil arbejder organisationen med en række tværgående projekter eksempelvis Solsikkeprogrammet, der er med til at øge forståelsen for usynlige handicap.

Arbejdet med at skabe et mere inkluderende samfund sker gennem indsamling, udvikling og formidling af viden og metoder, med formål om at nedbryde barrierer og skabe lige muligheder for deltagelse. Organisationens arbejdsområde koblet med rollen som lille NGO giver dem en unik mulighed for at bygge bro mellem sektorer, forskere og praksis:

”Vi sætter en ære i at gå på tværs af siloer og samarbejder med alt fra arbejdsgivere om inkluderende arbejdsmiljøer og rekruttering, over styrket deltagelse i fritidsorganisationer og til skolelærere og pædagoger om inkluderende børnefællesskaber. Vores fokus er på at formidle og gøre viden anvendelig i praksis, så det skaber reel forandring” fortæller Dorte Nørregaard, direktør i Videnscenter om handicap.

Samtidig bliver de i Videnscenter om handicap ofte udfordret af netop silotænkning, såsom: ”det må kommunen tage sig af”. Den store udfordring er dog, at dette ikke altid er tilfældet, og at der dermed eksisterer et betydeligt skel mellem det, mange forestiller sig, er hverdagen for mennesker med handicap, og den virkelighed, der er. Af den årsag har Dorte Nørregaard et klart ønske til fremtidens velfærdssamfund:

”Når jeg ser ud i verden, er mit ønske først og fremmest, at vi formår at bevare perspektivet på, hvorfor velfærden er vigtig, og hvorfor det giver mening at skabe et samfund, hvor vi tager os af hinanden. Ikke kun ved at betale skatten, men også ved aktivt at arbejde med, at eksklusion og manglende ligebehandling skaber store uligheder i hverdagen.

Jeg er bekymret over den svækkede sammenhængskraft i samfundet og mindre forståelse for andres udfordringer. Udfordringerne med ulighed for mennesker med handicap er ikke kun noget kommunen kan løse eller noget som kun handler om socialområdet. Det er noget vi som samfund på strukturelt og praktisk niveau kontinuerligt skal arbejde med også på din arbejdsplads, dine børns skole, fritidslivet og dér hvor du bor”.

Fokus på diversitet og AI indgår som centrale pejlemærker i arbejdet med at sikre et mere inkluderende samfund
I Videnscenter om handicap er de meget optaget af samfundets generelle fokus på diversitet og bias. Her peger de på, at fokus ofte er rettet mod køn, etnicitet og seksualitet, mens handicap risikerer at blive overset. Ifølge VIVE’s rapport ”Mennesker med handicap – Hverdagsliv og levevilkår 2020” har ca. hver tredje enten en fysisk, psykisk eller sensorisk funktionsnedsættelse.

I den forbindelse fortæller Dorte Nørregaard, at vi som samfund har en lang række blinde vinkler, hvilket kommer til udtryk ved, at samfundet både bevidst og ubevidst ekskluderer mennesker med handicap. I Videnscenter om handicap anser de det som deres rolle at hjælpe både virksomheder, organisationer og fællesskaber med at blive mere opmærksomme på de blinde vinkler.

På trods af udfordringerne er der en betydelig optimisme at spore. Det skyldes, at de oplever en stigende vilje til at gøre en forskel. Et af de steder hvor den stigende vilje har manifesteret sig, er Solsikkeprogrammet. Her er mere end 1000 virksomheder, organisationer og butikker med til at gøre en konkret forskel for mennesker med usynlige handicap. Helt konkret angiver 2/3 af brugerne, at det har en positiv betydning for deres hverdag.

Her peger Dorte Nørregaard ligeledes på, at teknologi og brugen af AI åbner for nye muligheder for mennesker med handicap. Et eksempel er stemmestyring i hjemmet, som muliggør en højere grad af selvstændighed for mennesker med handicap. Samtidig understreget Dorte, at der også er nogle udfordringer forbundet med AI, som er vigtige at være opmærksomme på:

”Derfor undersøger vi i projektet Disability Tech Denmark sammen med en række samarbejdspartnere, hvordan vi bedst udnytter potentialerne med øje for udfordringerne. Mulighederne er mange, men der følger også store spørgsmål med: om etik, om retssikkerhed og om hvordan vi sikrer de menneskelige relationer osv.”

Videncenter for handicap kalder på en grundfinansieringsmodel for civilsamfundet
Ligesom mange andre civilsamfundsorganisationer, er Videnscenter om handicap udfordret med hensyn til at sikre faste bevillinger til organisationens arbejde. På tværs af Videnscenterets 30 år har alle år båret præg af et usikkert grundlag, da de er en del af den tidligere satspulje og nu SSA-reserven.

Udover at usikkerheden kan få konsekvenser for potentielle samarbejde, så skaber det ifølge Dorte også udfordringer med arbejdsmiljøet samt kontinuiteten i arbejdet. Derfor er Videnscenter for handicap en af de mange organisationer, der hepper på en ny model for grundfinansiering af civilsamfundet.

Civilsamfundets Brancheforening har udarbejdet et konkret bud på en ny model stabil finansiering af civilsamfundet. Forslaget kan læses her: Ny finansieringsmodel til civilsamfundet 2024

Faktaboks: Civilsamfundets Brancheforening

  • Dorte Nørregaard er bestyrelsesmedlem i Civilsamfundets Brancheforening.
  • Civilsamfundets Brancheforening tæller 47 civilsamfundsmedlemmer, både små, mellemstore og store civilsamfundsorganisationer.
  • Overordnet set arbejde brancheforeningen for at forbedre rammevilkårene for de frivillige civilsamfundsorganisationer indenfor social- og sundhedsområdet.
  • Helt konkret arbejder Civilsamfundets Brancheforening målrettet med at sikre en ny og stabil model for grundfinansiering af civilsamfundsorganisationerne med henblik på, at forbedre vilkårene for organisationerne og sikre mere stabile rammer for deres indsatser.

Kontakt

Samfund & Velfærd

Louise Boye Larsen

Chefkonsulent