;
Gemt

EU-Kommissionen godkender permanent de danske grænseværdier for nitrit i kødprodukter

08. januar 2025

Efter næsten 30 års uenighed mellem Danmark og EU om grænseværdierne for nitrit (tilsætningsstofferne E 249 og E 250) i kødprodukter, har EU-Kommissionen permanent accepteret de danske særregler

EU-Kommissionen vedtog i 2024 en permanent accept af de danske særregler for tilsætning af nitrit til kødprodukter, efter at Danmark i mange år jævnligt har skulle dokumentere overfor Kommissionen, at de danske særregler var nødvendige af hensyn til beskyttelse af folkesundheden. 

Danmark har længe haft nationale særregler for nitrit 
I 1960'erne blev eksperter fra det tidligere Statens Levnedsmiddelinstitut (det nuværende DTU Fødevareinstituttet) bekymrede over nitrit i kødprodukter. Nitrit i kødprodukter kan reagere med sekundære aminer, hvorved der dannes N-nitrosaminer, som kan være kræftfremkaldende. Derfor indførte Danmark i 1973 regler, som begrænsede nitrit (tilsætningsstofferne E 249 og E 250) i kødprodukter. Grænseværdierne blev gradvist sænket i løber af 1980'erne. 

I 1995 blev reglerne for tilsætningsstoffer EU-harmoniseret og Danmark måtte gennem en miljøgarantisag, den så kaldte ”madsminkesag” for at kunne bibeholde de skrappere nationale regler for nitrit i kødprodukter. 

Danmark vandt sagen i 2003 men har hvert tredje år siden 2014 overfor Kommissionen skulle dokumentere, at de danske særregler stadig var nødvendige af hensyn til beskyttelse af folkesundheden. 

I de senere år har stadig flere undersøgelser vist, at brugen af nitrit i kødprodukter er forbundet med øget risiko for kræft. EU-kommissionen besluttede derfor i 2023, at EU’s grænseværdier for tilsætning af nitrit til kødprodukter skulle sænkes - med anvendelse fra 9. oktober 2025. For de fleste produkter er EU-grænseværdierne dog stadig ikke lige så restriktive som de danske værdier.  

Permanent godkendelse af de danske grænseværdier for nitrit
I april 2024 besluttede EU-Kommissionen til sidst at acceptere de danske særregler for tilsætning af nitrit til kødprodukter tidsubegrænset, eller indtil der eventuelt fastsættes EU-grænseværdier for nitrit, der er ens med eller lavere end de danske nationale bestemmelser. 
 
Læs forordning 2023/2108 om ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning 1333/2008 og af bilaget til Kommissionens forordning 231/2012 for så vidt angår fødevaretilsætningsstofferne nitritter (E 249-250) og nitrater (E 251-252) på EUR-Lex. 

Læs om de danske regler for tilsætning af nitrit (E 249-250) til kødprodukter i Bekendtgørelse 474/2023 om tilsætninger mv. til fødevarer på retsinformation. 

Kontakt

Handel

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Handel

Krestine Greve

Chefkonsulent