;
Gemt

Få overblik over Fødevarestyrelsens kontrolkampagner 2025

15. januar 2025

Rengøring og vedligeholdelse af produktionslokaler, økologikontrol, brud på kølekæden og mærkning af færdigpakkede fødevare ved online salg er nogle af de kampagner Fødevarestyrelsen har på programmet i 2025

I 2025 er Fødevarestyrelsens kontrolkampagner på fødevareområdet opdelt i projektbaserede kontrolkampagner (de tidligere kontrolkampagner) og light kontrolkampagner (de tidligere prioriterede indsatser).

Begge typer kontrolkampagne har fokus på dybdegående kontrol af et særligt fokusområde og målrettet vejledning til virksomhederne. I projektbaserede kontrolkampagner kan Fødevarestyrelsen også inddrage erhvervet. Emner for light kontrolkampagner bygger som udgangspunkt på den enkelte tilsynsførendes basisviden.

Se i tabellen herunder de planlagte kontrolkampagner i 2025.

Projektbaserede kontrolkampagner
Hvornår Kontrolkampagne/Formål Målgruppe
August 2024-juni 2025

Rengøring i forbindelse med produktionsstart i detail

  • Kontrollere virksomhedens renholdelse af fødevarelokaler og -udstyr.
  • Kontrollere virksomhedens gode arbejdsgange for kontrol med rengøring i forbindelse med opstart af produktion, herunder af virksomhedens lokaler og redskaber, udstyr og tilbehør, som kommer i berøring med fødevarer, og for anvendelse af rengørings- og desinfektionsmidler.
  • Kontrollere vedligeholdelse af redskaber, udstyr og tilbehør, som kommer i berøring med fødevarer.

Læs også Dansk Erhverv nyheden: Fødevarestyrelsen skruer op for rengøringskontrollen: Er din virksomhed klar til dagens produktion?

Detailvirksomheder med fødevareproduktion.
September 2024-marts 2025

Mærkning af færdigpakkede fødevarer

  • Kontrollere de obligatoriske fødevareinformationer som fremgår af artikel 9 i mærkningsforordningen (ingrediensliste, nettoindhold, holdbarhed m.m.).
  • Kontrollere mærkningens skriftstørrelse, læsbarhed, synlighed og sprog.

Læs også Dansk Erhverv nyheden: Kontrolkampagne om mærkning af færdigpakkede fødevarer

Virksomheder, der har ansvaret for mærkning af fødevarerne, dvs. producenter og importører.
December 2024-maj 2025

OPSON XIV

  • Særligt fokus på svindel – ingen information om emnet.
OPSON er en international aktion rettet mod svindel og forfalskede fødevarer.
Januar-juni 2025

Økologiregnskab

  • Kontrollere, om fødevarer markedsført som økologiske reelt er økologiske gennem kontrol af økologiregnskabet, hvori virksomheder skal registrere mængden af økologiske varer, der passerer gennem virksomheden.
  • Kontrollere virksomhedens økologiprocedurer.

Læs også Dansk Erhverv nyheden: Kontrolkampagne om økologiregnskab.

Detail- og engrosvirksomheder med økologirapport, der tilbereder fødevarer.
April-oktober 2025

Vedligehold i fødevarevirksomheder med behandling og/eller forarbejdning i både engros og detail

  • Kontrollere/vejlede om at lokaler, hvor der tilberedes, behandles eller forarbejdes fødevarer, holdes i god stand, og er udformet af egnede materialer.
  • Kontrollere at redskaber, udstyr og tilbehør, som kommer i berøring med fødevarer, er udformet i egnede materialer og holdes i god stand.
Engros- og detailvirksomheder med behandling og/eller forarbejdning.
August-november 2025

Håndtering af animalske biprodukter i fødevarevirksomheder der håndterer mælk og mælkeprodukter, æg og æggeprodukter

  • Kontrollere virksomheders overholdelse af reglerne for ABP, herunder:
    • Hygiejne og håndtering af fødevarer,
    • virksomhedens egenkontrol,
    • fortegnelser, sporbarhedsdokumentation og handelsdokumenter.
Fødevarevirksomheder, der håndterer mælk, mælkeprodukter, æg og æggeprodukter i engrosleddet.
September- december 2025

Mærkning og markedsføring af fødevarer på hjemmesider til den endelige forbruger

  • Kontrollere/vejlede om krav om tilstedeværelse af de obligatoriske mærkningsoplysninger ved online salg af færdigpakkede fødevarer.
  • Kontrollere/vejlede om mærkningens læsbarhed, synlighed og sprog.
Virksomheder, der sælger fødevarer til den endelige forbruger online, via fx hjemmesider eller platforme.

 

Light kontrolkampagner
Hvornår Kontrolkampagne/Formål Målgruppe
Januar-december 2025

Brud på kølekæden

  • Kontrollere virksomhedens håndtering af kølekrævende fødevarer uden for køl i forbindelse med at fødevarerne er i proces, såsom ved tilberedning og anretning.
  • Kontrollere virksomhedens arbejdsgange for overholdelse eller afvigelse af tre timers rettesnor.
  • Vejlede om reglerne vedrørende brud på kølekæden.
Detailvirksomheder som pizzeriaer, sandwichbarer, smørrebrødsbutikker, delikatesseafdelinger, caféer og bagere.
Januar-december 2025

Sjældent kontrollerede virksomheder

  • Ingen information.
Ingen information.

 

Læs mere om fødevarekontrolkampagner 2025 på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

 

Kontakt

Handel

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Handel

Krestine Greve

Chefkonsulent