;
Gemt

Flere olieboringer og mere fossil energi: Det ved vi om USA’s nye energipolitik

21. januar 2025

Med Trump i spidsen vil USA skrue op for olieproduktionen og sætte udvikling af nye havvindmølleparker på pause. Det er skidt for den globale klimakamp, men der vil stadig være et gigantisk behov for udvikling af vedvarende og billig energi – og netop her vil danske energivirksomheder kunne bidrage.

Mere gas, flere olieboringer og pause for nye havvindmølleparker.

Det er kort sagt målet for præsident Trumps energipolitik.

For at indfri det mål underskrev han på sin første dag som præsident et dekret, der indførte en energimæssig nødretstilstand i USA.

Med det i hånden vil han drill, baby, drill for at øge udvindingen af olie og gas. Det skal sænke amerikanernes energiomkostninger og øge eksporten af olie og gas til verdensmarkedet.

Trump har bl.a. indført et midlertidig forbud mod udlejning af havbunden til havvindmølleparker. 

Det er selvsagt et tilbageslag for mulighederne for nye havvindmølleprojekter i USA. Det betyder dog ikke et stop for opstillingen af nye vindmøller på land, og der vil fortsat være et kæmpe behov for billig og rigelig energi.

Og her kan danske virksomheder fortsat spille en vigtig rolle.

Øget forbrug og kalder på effektive løsninger
USA’s elforbrug forventes at vokse med 86 mia. kWh i 2025. Det svarer til knap 2,5 gange Danmarks samlede elforbrug.

Det voksende elforbrug skyldes blandt andet et stigende behov fra AI og tech-sektoren, som forventeligt vil opleve en stor vækst de kommende år.

Det kræver store investeringer i energisektoren, og det klares næppe uden også at satse på vedvarende energi og energieffektivitet.

Vedvarende energi er billigst
Det er også vigtigt at holde sig for øje, at store dele af energipolitikken i USA udfolder sig på delstatsniveau, og både republikanske og demokratiske stater har de seneste år sat store mængder vedvarende energi op for at dække deres energiforbrug. Den udvikling vil givetvis kunne forsætte uagtet, hvad der sker på føderalt niveau.

Samtidig vil det også være svært for Trump at levere på løftet om billigere energi og lavere inflation, hvis ikke der også satses på vedvarende energi. Vind- og solenergi er en af de billigste energiteknologier på markedet, og hvis det amerikanske fokus er at bekæmpe inflation og forbedre virksomhedernes konkurrenceevne, skal de opføre meget mere vedvarende energi. Derfor er vores forventning, at USA vil indrette sig efter de økonomiske kræfter, og lade markedet udfolde sig.

Fremtiden byder fortsat på store muligheder for dansk energiteknologi
Det er vanskeligt at forudse, hvad Trump vil gøre, og mange ting er stadig uvisse. Den foreløbige konklusion er dog, at selvom Trump ved at melde USA ud af Paris-aftalen og skrue op for olieproduktionen går i den forkerte retning set med grønne briller, så vil der også i de næste fire år være brug for vedvarende energi, energieffektive løsninger og clean tech generelt i USA - og dermed også de danske virksomheder, der er førende på området.

Vi følger udviklingen tæt, og du er som altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

Aktuelt lige nu

Kontakt

Klima, Energi, Miljø & Byggeri

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil
Klima & Energi

Esben Thietje Mortensen

Energipolitisk chef