;
Gemt

Højt sygefravær var ikke nok til at ophæve lærlings uddannelsesaftale

DANSK ERHVERV | PERSONALE | 30. JANUAR 2025

Tvistighedsnævnet fandt, at en virksomhed skulle betale en godtgørelse på 53.000 kr. for uberettiget ophævelse af en uddannelsesaftale, uanset at lærlingen havde haft ca. 50 % sygefravær over 13 måneder.

imagehuh8a.png

Hvad siger reglerne?
Ifølge erhvervsuddannelsesloven kan en uddannelsesaftale ikke opsiges, efter at prøvetiden på tre måneder er udløbet. Uddannelsesaftalen kan dog ophæves (uden varsel), hvis betingelserne i lovens § 61 er opfyldt, herunder hvis en væsentlig forudsætning for aftalens indgåelse brister.

For at ophæve en uddannelsesaftale på grund af sygefravær kræves det, at virksomheden kan dokumentere, at sygdommen udgør en væsentlig hindring for uddannelsesaftalens gennemførelse.

Den konkrete sag
En voksenlærling blev ansat på en uddannelsesaftale, der skulle løbe i to år. I det første år havde lærlingen gentagne sygemeldinger, der samlet set udgjorde omkring halvdelen af den mulige arbejdstid. Sygdomsperioderne skyldtes blandt andet knæproblemer samt generel sygdom. Knæskaden havde lærlingen oplyst om ved ansættelsessamtalen.

Gennem perioden på 13 måneder afholdt virksomheden flere sygefraværssamtaler og gav yderligere en skriftlig advarsel om sygefraværet. Ni måneder efter uddannelsesaftalens begyndelse blev der også afholdt en sygefraværssamtale, hvor det blev tydeliggjort, at lærlingen skulle forbedre sit fremmøde for at beholde sin uddannelsesaftale. Virksomheden bad dog ikke om en lægeerklæring eller mulighedserklæring under sygeforløbet.

Da lærlingens sygefravær fortsatte, valgte virksomheden at ophæve uddannelsesaftalen med henvisning til, at det høje sygefravær udgjorde en væsentlig brist i forudsætningerne for ansættelsen. Det blev påpeget, at lærlingens faglige niveau var utilstrækkeligt som følge af det store fravær, hvilket påvirkede virksomhedens drift og samarbejdet med kollegerne.

Tvistighedsnævnets afgørelse og begrundelse
Tvistighedsnævnet fandt, at ophævelsen af uddannelsesaftalen var uberettiget, idet en stor del af sygefraværet skyldtes kendte knæproblemer, som virksomheden var informeret om ved ansættelsen samt ved senere sygefraværssamtaler. Nævnet sammenholdt dette med, at virksomheden på intet tidspunkt havde bedt om lægeerklæringer for at afklare omfanget og varigheden af sygefraværet eller havde forsøgt at tilpasse stillingen.

Virksomheden havde derudover ikke fremlagt dokumentation for, at lærlingens faglige niveau var utilstrækkeligt og havde ingen dialog med lærlingens skole om muligheden for at forlænge uddannelsesaftalen på grund af sygdommen.

Samlet set havde virksomheden derfor ikke løftet bevisbyrden for, at en væsentlig forudsætning for uddannelsesaftalen var bristet. Af disse årsager tilkendte nævnet lærlingen en godtgørelse på 53.000 kr.

Dansk Erhverv bemærker
Kendelsen bekræfter, at højt sygefravær under særlige omstændigheder kan berettige til ophævelse af en uddannelsesaftale, men at det kan være afgørende, at man som arbejdsgiver har gennemført de nødvendige tiltag for at afdække årsagen til fraværet og forsøgt at tilpasse stillingen. Der skal dog ifølge Tvistighedsnævnets praksis fortsat ganske meget til, før man kan ophæve en uddannelsesaftale på baggrund af sygdom.

Ophævelse af en uddannelsesaftale beror altid på en konkret vurdering, og medlemmer opfordres derfor til at søge rådgivning hos Dansk Erhverv, inden der træffes beslutning herom.

Nyheden er skrevet på baggrund af Tvistighedsnævnets kendelse af 17. december 2024 i sag nr. 15.2024.

Personalejura