;
Gemt

Ligebehandlingsnævnet: Opsigelse af gravid medarbejder grundet nedgang i økonomi var saglig

DANSK ERHVERV | PERSONALE | 23. januar 2025

Ligebehandlingsnævnet fandt, at opsigelse af en gravid medarbejder var sagligt begrundet i virksomhedens økonomiske nedgang og derfor ikke i strid med ligebehandlingsloven.  

Reglerne
Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke opsige en medarbejder på grund af graviditet eller barsel. Hvis en medarbejder opsiges under graviditet eller orlov på grund af barsel, er det op til arbejdsgiveren at bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i disse forhold.

Sagen kort
I 2022 oplevede virksomheden nedgang i omsætningen og perioder med underskud. Årsresultatet for 2022 var under halvdelen af resultatet i 2021.

Den 27. maj 2022 meddelte medarbejderen, at hun var gravid. På forespørgsel fra virksomheden, oplyste medarbejderen i e-mail af 30. august 2022 om den forventede terminsdato m.v. Den følgende dag blev medarbejderen opsagt grundet en væsentlig nedgang i virksomhedens omsætning.

Medarbejderen var den eneste medarbejder, der blev opsagt. Ud over medarbejderen, der havde været ansat som projektkoordinator i lidt mere end et år, bestod virksomhedens medarbejdere af en it-ansvarlig med 25 års anciennitet og de to ejere.

Afgørelse og begrundelse
Ligebehandlingsnævnets flertal kom frem til, at virksomheden havde løftet bevisbyrden for, at opsigelsen hverken helt eller delvist var begrundet i medarbejderens graviditet. Medarbejderen havde derfor ikke krav på en godtgørelse i henhold til ligebehandlingsloven.

Ligebehandlingsnævnet lagde vægt på, at virksomheden havde dokumenteret, at der i 2022 havde været faldende omsætning, og at den gravide medarbejder blev opsagt frem for den it-ansvarlige, fordi den it-ansvarlige ikke kunne undværes, mens den gravide medarbejders arbejdsopgaver kunne overtages af ejerne. Der blev derfor heller ikke ansat nye medarbejdere efter opsigelsen.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen er konkret begrundet, men viser alligevel, at det er muligt at opsige en medarbejder, der er gravid, hvis arbejdsgiveren kan dokumentere, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i graviditeten, fx i forbindelse med væsentlig omsætningsnedgang.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om at opsige en medarbejder, der er gravid, på orlov eller lige er kommet tilbage fra orlov.

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 22. november 2024 i KEN nr. 10181.

Personalejura