Gemt

Trump indsættes som præsident: Dét skal vi holde øje med

19. januar 2025

Mandag indsættes Donald Trump som præsident. Her er et overblik over, hvad danske virksomheder skal holde øje med i den første tid. Dansk Erhverv opfordrer til at slå koldt vand i blodet i forhold til told.

usa det hvide hus 900.jpg

Kommentar af Søren Friis Larsen, Dansk Erhvervs landechef i USA

Mandag bliver Donald Trump officielt taget i ed som USA’s næste præsident. Men hvad betyder det for danske virksomheder?

Når en ny præsident træder til, er der tre trin i raketten, som er interessante at følge. Det første handler om, hvem præsidenten udpeger til sin regering. Det andet trin, som vi meget snart får løftet sløret for, handler om, hvilke præsidentielle dekreter den nye præsident vil underskrive med det samme, og så til sidst hvilke lovgivningsinitiativer, der skal køres igennem Kongressen.

Trump har som bekendt siddet én periode tidligere. Siden valget har han været i fuld sving med udpegninger, udmeldinger og udfordrende signaler både til venner og fjender. Hans mærkesager er velkendte fra en lang valgkamp. Alligevel er uforudsigeligheden et af de allervæsentligste kendetegn ved Donald Trump. Han har gjort det til sin metode.

Han er ikke hverken klassisk politiker eller skolet diplomat, og han sætter en ære i at udfordre det bestående, sit eget system og USA’s alliancer internationalt. I Republikanske kredse konstaterer man, at hans facon skaber resultater. Omvendt skal man måske med Lars Løkkes ord nok tage Trump alvorligt, men ikke altid bogstaveligt. Vi kan altså godt vænne os til at læse nyheder fra USA med en vis portion is i maven.

Klar til underskrift
Selv verdens mest magtfulde mand, USA’s præsident, har ikke uindskrænkede muligheder, men netop derfor er det blevet normen, at nye præsidenter starter med en stime af executive orders. Hvad der ligger klar i skrivebordsskuffen, bliver foldet ud meget snart.

Told på udenlandske varer er et vedholdende slagnummer for Trump, og her kommer han naturligvis til at spille mere konkret ud. Der er intern diskussion blandt hans økonomiske rådgivere om, hvordan man bedst kan indføre dette – skal det ske gradvist og måske målrettet bestemte samhandelspartnere for at undgå, det skubber for meget til inflationen, eller på én gang og over hele linjen? Også her må vi leve med en vis usikkerhed og uforudsigelig.

Det er ét af de områder, hvor vi er nødt til at have is i maven. Trump er begejstret for told, men det er også klart, at han bruger instrumentet som led i en ikke-nærmere defineret forhandling med omverdenen, så hvordan, hvornår og hvor meget – det vil afhænge af, hvilken respons han får fra EU, Kina og andre partnere.

Vi følger naturligvis denne udvikling nøje løbende, har en tæt dialog med den danske regering, og opfordrer også vores medlemmer til at kontakte os, hvis de møder særlige udfordringer eller problemstillinger i forhold til USA.

Temposkifte i den grønne omstilling
Man kan frygte, at vi fra start vil se det temposkifte i forhold til klima og grøn omstilling, som vi desværre forventer af Trump.

I første periode trak han USA ud af Paris-aftalen, og han har bebudet, at det handler om ”drill, baby drill!”, så der vil sandsynligvis hurtigt komme initiativer, der kickstarter mere olie- og gasudvinding. Spørgsmålet er, om det bliver som ”både-og” med mere vedvarende energi – for USA har også et stærkt voksende elforbrug, særligt til nye datacentre – eller om det vil ske på bekostning af for eksempel udbygning af havvind.

En generelt stærk amerikansk økonomi
Vi kan forvente en selvsikker præsident, der ikke bare har vundet valget, men også har stærk opbakning internt i sit parti og flertallet i den lovgivende forsamling – dog ikke større, end at der vil være spænding om mange detaljer og hårde forhandlinger bag kulissen de kommende to år frem mod midtvejsvalget. Her kan flertallet risikere at svinge tilbage til Demokraterne i et eller begge kamre, hvad der efterhånden nærmest er blevet normen i det meget polariserede USA. Det er derfor også en præsident, der har travlt med at realisere sine dagsordener om især skattelettelser, afbureaukratisering og mere styr på indvandringen, mens han også har magten i Kongressen.

Den amerikanske økonomi er grundlæggende stærk med fornuftig vækst, høj beskæftigelse og stor købedygtighed og købelyst. Herunder også stor appetit på attraktive danske produkter og relevante services. Uanset hvem der sidder i Det Hvide Hus, så vil det amerikanske marked fortsat være særdeles interessant for mange danske virksomheder.

Eksporten til USA steg i løbet af Trumps første fire år. Økonomien og efterspørgslen er stadig markant. Det er klart Trumps intention at styrke amerikansk økonomi yderligere, og hans team har et stærkt fokus på at understøtte vækst, innovation, energiuafhængighed og optimale forhold for erhvervslivet. Det vil også kunne smitte af på danske virksomheder, der opererer i USA. Så der er plusser og minusser i horisonten – ét er sikkert: Den nye beboer i Det Hvide Hus kommer ikke til at savne opmærksomhed de næste fire år.

Aktuelt lige nu

Kontakt

EU og International

Søren Friis Larsen

Landechef, USA
Medarbejderprofil