;
Gemt

Afslag på grund af køn og handicap kostede 25.000 kr. i godtgørelse

Dansk Erhverv | Personale | 20. marts 2025

Ligebehandlingsnævnet har afgjort to sager om muligt brud på forskels- og ligebehandlingsloven ved afslag på ansættelse. Spørgsmålet i sagerne var, om det var i strid med reglerne at afslå to ansøgere på grund af henholdsvis køn og handicap.

imagekxenf.png

Det siger reglerne
Forskels- og ligebehandlingsloven beskytter blandt andet mod forskelsbehandling på grund af køn og handicap. Beskyttelsen indebærer, at en arbejdsgiver ikke må forskelsbehandle ansøgere til ledige stillinger på baggrund af køn og handicap.

Ligebehandlingsnævnet har for nylig afgjort to sager om mulig diskrimination ved afslag på ansættelse.

Afslag på stilling som diætist på grund af køn
Sagen vedrørte en mandlig ansøger, som fik afslag på ansættelse hos en diætistvirksomhed. Manden havde søgt en stilling som diætist og fik et afslag med henvisning til, at virksomheden var søgte en kvindelig diætist.

Virksomheden henviste under sagen til, at 90 % af virksomhedens klienter var kvinder, og at klienterne foretrak en kvindelig diætist.

Ligebehandlingsnævnet fandt, at virksomheden i afslaget direkte havde lagt vægt på mandens køn, og at ligebehandlingsloven ikke giver mulighed for, at en arbejdsgiver – med henvisning til kunders præferencer – kan lægge vægt på en ansøgers køn. Den mandlige ansøger blev tilkendt en godtgørelse på 25.000 kr.

Afslag på at blive optaget på Politiskolen på grund af hørenedsættelse
Sagen omhandlede en ansøger, der var ansat som politikadet, og som søgte ind på Politiskolen for at uddanne sig til politibetjent. Rigspolitiet mente ikke, at ansøgeren opfyldte politiets helbredskrav, og ansøgeren fik derfor afslag på optag med henvisning til en hørenedsættelse på sit højre øre. 

Ligebehandlingsnævnet fandt, at ansøgeren havde nedsat hørelse på højre øre, og at dette udgjorde et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand. Nævnet fandt derudover, at Rigspolitiet på tidspunktet for afslaget vidste eller burde vide, at ansøgeren havde et handicap.

Ligebehandlingsnævnet konstaterede herefter, at Rigspolitiet ikke havde foretaget en konkret vurdering af tilpasningsmuligheder, f.eks. ved tilpasning af arbejdsopgaver, arbejdsmønstre eller arbejdspladsen. Ansøgeren blev derfor tilkendt en godtgørelse på 25.000 kr., da hørenedsættelsen var medvirkende årsag til afslaget.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelserne viser, at det ved rekruttering er særdeles vigtigt, at arbejdsgivere husker på reglerne i henholdsvis ligebehandlings- og forskelsbehandlingsloven. En arbejdsgiver må ikke lægge vægt på de beskyttede kriterier i forbindelse med ansættelse, herunder køn og handicap.

Medlemmer af Dansk Erhverv kan finde gode råd til jobannoncer samt gode råd om at undgå diskrimination her: Det må du ikke skrive i en jobannonce og her: Gode råd om at undgå diskrimination.

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets afgørelser af 2. december 2024 i KEN nr. 9106 og KEN nr. 9115.

Personalejura