;
Gemt

Arbejdsretten: Fravær efter fjernelse af overskydende hud var sygdom

Dansk Erhverv | Personale | 6. marts 2025

Arbejdsretten har afgjort, at en medarbejder havde ret til løn under sygdom ved fravær efter en operation til fjernelse af overskydende hud, da der var tale om sygdom i sygedagpengelovens og overenskomstens forstand.

Sagen kort
En kvindelig medarbejder blev i 2005 ansat i produktionen hos en virksomhed. Senere overgik medarbejderen til en stilling som chauffør, da hun fik lastbilkørekort. Medarbejderen havde siden sin barndom døjet med overvægt, som også gav hende store gener ved udførelsen af sit arbejde.

I 2020 fik medarbejderen foretaget en gastric bypassoperation på et privathospital, da hun ikke kun få henvisning til operation af egen læge.

I januar 2024 fik medarbejderen yderligere foretaget en såkaldt ”fleur de lis” operation med det formål at få fjernet overskydende maveskind efter hendes vægttab. Denne operation betalte medarbejderen også selv for.

Efter operationen var medarbejderen fraværende fra arbejdet i 3½ måned, og spørgsmålet var herefter, om medarbejderen var berettiget til løn under sygdom i perioden. Efter overenskomsten var det en forudsætning for retten til løn under sygdom, at arbejdsgiveren var berettiget til refusion af sygedagpenge.

Medarbejderen havde selv søgt om sygedagpenge og fået dette i en del af fraværsperioden, men arbejdsgiveren havde ikke søgt om sygedagpengerefusion, hvorfor der ikke fra kommunens side var taget stilling til, om fraværsårsagen var kosmetisk eller lægeligt begrundet. Da sagen kom for Arbejdsretten, var spørgsmålet derfor, om operationen var kosmetisk eller lægeligt begrundet.

Arbejdsrettens begrundelse
Retsformanden lagde i sin afgørelse vægt på, at medarbejderen efter den første operation havde oplevet store fysiske og psykiske gener ved den overskydende hud. Den opererende læge havde yderligere udtalt, at operationen mest var rekonstruktiv og ikke kun kosmetisk.

Retsformanden fandt det på baggrund heraf bevist, at operationen, som førte til sygefraværet, ikke alene blev foretaget af kosmetiske hensyn.

Retsformanden fandt derfor, at medarbejderens ret til sygedagpenge fra virksomheden ikke var bortfaldet, hvorfor medarbejderen efter overenskomstens regler havde ret til løn under sygdom under hendes fravær på 3½ måned efter operationen.

Det ændrede ikke på resultatet, at medarbejderen selv havde betalt for operationen.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen illustrerer, at en medarbejder efter omstændighederne godt kan være uarbejdsdygtig i sygedagpengelovens forstand og have ret til sygedagpenge fra arbejdsgiveren, selvom det indgreb, der har givet anledning til sygefraværet, rummer visse kosmetiske elementer. Det afhænger af en konkret vurdering af formålet med operationen.

Desuden viser afgørelsen, at det ikke er afgørende, om en medarbejder selv har finansieret operationen.

Nyheden er skrevet på baggrund af Retsformandsafgørelse af 23. januar 2025 i AR2024.732.

Personalejura