{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale | 27. marts 2025
Gældende ret
Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke forskelsbehandle en medarbejder på grund af graviditet eller barsel. Hvis en medarbejder kan påvise faktiske omstændigheder, som giver anledning til at formode, at der er udøvet forskelsbehandling, skal arbejdsgiveren bevise, at det ikke er tilfældet.
Hvis en medarbejder udsættes for en opsigelse eller en mindre gunstig behandling under graviditet, skal arbejdsgiveren godtgøre, at opsigelsen eller den mindre gunstige behandling ikke er begrundet i graviditeten.
Sagen kort
En tilkaldevikar på en skole mente, at hun blev forskelsbehandlet på grund af sin graviditet, da hun blev afvist til et fast vikariat i billedkunst. Skolen havde givet hende et skriftligt afslag, hvor det blev anerkendt, at hun var kvalificeret til stillingen, men samtidig bemærket: "Vi har bare det (glædelige problem), at du jo går fra. Derfor prøver vi i denne omgang en anden løsning."
Efter afslaget på vikariatet henvendte medarbejderens faglige organisation sig til skolen. Herefter ophørte skolen med at tildele medarbejderen tilkaldevikarvagter. Skolen begrundede den manglende tildeling af tilkaldevikarvagter med, at medarbejderen skulle gå på orlov tre uger efter tidspunktet, hvor den faglige organisation havde henvendt sig.
På baggrund af afslaget på vikaransættelsen og den manglende tildeling af tilkaldevikarvagter klagede medarbejderen til Ligebehandlingsnævnet og krævede en godtgørelse på 210.000 kr. svarende til ni måneders løn.
Afgørelsen
Ligebehandlingsnævnet vurderede, at medarbejderen med det skriftlige afslag fra skolen havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at hun var blevet udsat for forskelsbehandling på grund af sin graviditet i forbindelse med afslaget på stillingen som fast vikar i billedkunst. Nævnet vurderede desuden, at arbejdsgiveren ikke havde løftet bevisbyrden for, at ligebehandlingsprincippet ikke var blevet krænket. Medarbejderen fik derfor medhold i denne del af klagen.
Ligebehandlingsnævnet vurderede endvidere, at den manglende tildeling af tilkaldevikarvagter var en mindre gunstig behandling af medarbejderen. Skolen skulle herefter godtgøre, at dette ikke skyldtes graviditeten. Denne bevisbyrde var ikke løftet, og medarbejderen fik derfor også medhold i denne del af klagen.
Ligebehandlingsnævnet tilkendte medarbejderen en samlet godtgørelse på 100.000 kr. Nævnet bemærkede, at godtgørelsen blev fastsat på baggrund af karakteren og alvoren af de skete krænkelser.
Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen bekræfter, at en arbejdsgiver ikke må forskelsbehandle jobansøgere til et vikariat på grund af graviditet eller barsel, selvom der er behov for, at stillingen er besat i hele perioden.
Den tilkendte godtgørelse på 100.000 kr. svarede til lidt mindre end 4,5 måneders løn, hvilket overstiger, hvad der normalt følger af retspraksis. Dette skyldtes formentlig sagens særlige karakter, hvor der var sket flere brud på ligebehandlingsprincippet.
Dansk Erhverv opfordrer medlemmerne til at rette henvendelse, inden der gives afslag på ansættelse, herunder vikaransættelse, til en medarbejder, der er gravid eller på barsel.
Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets afgørelse i KEN nr. 9114 af 18. december 2024.