;
Gemt

Hvad skal du være særligt opmærksom på, når du ansætter elever, og hvis du senere vil ophæve uddannelsesaftalen?

Dansk Erhverv | Personale | 13. marts 2025

Ansættelse og uddannelse af elever er en god investering for både virksomhed og elev. Virksomheden skal dog være opmærksom på, at der gælder særlige regler for elever, og træder man ved siden af, kan det koste dyrt.

image0hiim.png

Virksomheder, og særligt virksomheder uden overenskomst, skal sikre sig, at de ansætter elever på korrekt vis, da de ellers efterfølgende kan blive mødt med store efterbetalingskrav.

Uddannelsessted og uddannelsesaftale
Først og fremmest skal virksomheden være godkendt som uddannelsessted til den elevuddannelse og det speciale, som virksomheden vil uddanne elever inden for.

Virksomheden og eleven skal indgå en skriftlig uddannelsesaftale, som findes på uvm.dk eller lærepladsen.dk. Det er en god ide at bruge noget tid på at sikre, at man får udfyldt uddannelsesaftalen korrekt, da det ellers kan komme til at koste en godtgørelse for mangelfuldt ansættelsesbevis.

Eleven skal have løn efter den overenskomst, der gælder på uddannelsesområdet. Dette gælder, uanset om virksomheden selv har en overenskomst på det pågældende område. Det gælder derfor også i de situationer, hvor virksomheden slet ikke har tiltrådt en overenskomst, eller hvis virksomheden har en anden overenskomst end den, der gælder på uddannelsesområdet. Der er flere eksempler på afgørelser fra Tvistighedsnævnet, hvor elever har haft krav på større efterbetalingsbeløb.

Sagerne opstår, fordi virksomhederne ikke har betalt eleverne efter uddannelsesoverenskomstens vilkår. Risikoen ved dette er, at eleven skal have efterbetalt eventuelt overarbejde, forskudttidstillæg, bidrag til Fritvalgs Lønkonto, pension, manglende løn mv. efter uddannelsesoverenskomsten, hvilket hurtigt kan løbe op gennem elevens uddannelsestid. En virksomhed blev fx dømt til at skulle betale en elev knap 110.000 kr. for manglende overarbejdsbetaling, Fritvalgs Lønkonto, pension og feriegodtgørelse, fordi virksomheden ikke havde fulgt uddannelsesoverenskomsten.

Det er derfor meget vigtigt at undersøge grundigt, hvilken overenskomst, der er uddannelsesoverenskomsten.

Ophævelse af uddannelsesaftale
De første tre måneder af uddannelsesforholdet er prøvetid, hvor ophævelse både fra elevens og virksomhedens side kan ske med dags varsel og uden grund. Husk dog på, at eleven også i prøvetiden vil være beskyttet af bl.a. ligebehandlingsloven (opsigelse under graviditet, barsel og orlov) og forskelsbehandlingsloven (opsigelse bl.a. pga. handicap og alder).

Efter de første tre måneders prøvetid er uddannelsesforholdet uopsigeligt. Hvis begge parter er enige, kan uddannelsesaftalen ophæves gensidigt, ligesom det er muligt at ophæve uddannelsesaftalen ensidigt, hvis den ene part væsentlig misligholder sine forpligtelser.

Der skal ganske meget til for, at en part kan ophæve uddannelsesaftalen ensidigt. Selv hvis en virksomhed lukker, vil det som udgangspunkt anses som uberettiget ophævelse af uddannelsesaftalen. Det har vi flere eksempler på i afgørelser fra Tvistighedsnævnet, hvor elever er blevet tilkendt godtgørelser, fordi uddannelsesaftalen blev ophævet med den begrundelse, at virksomheden ophørte eller havde så dårlig økonomi, at den ikke havde råd til at have eleven ansat længere.

Det kan også være uberettiget ophævelse af uddannelsesaftalen, selvom eleven har et meget højt sygefravær. Et eksempel på hvor meget der skal til, er en sag fra Tvistighedsnævnet, hvor en elev havde 50 % sygefravær i de første 13 måneder af uddannelsesaftalen fordelt på 17 perioder, hvilket ikke var nok til at ophæve uddannelsesaftalen. Sagen bekræftede ydermere, at virksomheden som udgangspunkt også er forpligtet til at forlænge uddannelsesaftalen i det omfang, det er nødvendigt for, at eleven kan nå uddannelsens mål, fordi eleven har været fraværende i en længere periode.

Ophæver virksomheden en uddannelsesaftale ensidigt, og viser det sig, at ophævelsen er uberettiget, kan det koste dyrt i form af en godtgørelse.

I Dansk Erhverv rådgiver vi dagligt virksomhederne om reglerne omkring elever, og vi opfordrer medlemmerne til at kontakte os ved tvivl om ansættelse, ophævelse eller andet derimellem.

Dansk Erhverv har udarbejdet en guide om Elever, hvor medlemsvirksomheder kan finde flere relevante oplysninger om bl.a. godkendelse som praktikvirksomhed, uddannelsesaftalen, elever og ferie og meget mere.

Nyheden er blandt andet baseret på Tvistighedsnævnets afgørelser i sagerne 15/2024, 17/2024, 25/2024 og 34/2024.

Personalejura