{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
17. marts 2025
Kommentar af Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv
Helt overordnet har OECD nedjusteret skønnet for den globale BNP-vækst med henholdsvis 0,2 procent i 2025 og 0,3 procent i 2026.
Det betyder, at OECD nu forventer en global vækst på hhv. 3,1 procent i 2025 og 3,0 procent i 2026. Det er en nedjustering, der løber op i hele 3.750 mia. kr. Det svarer næsten til den samlede produktion i dansk økonomi over 1,5 år. Det må betegnes som en mærkbar nedjustering, der hører til de absolutte sjældenheder.
Den primære årsag til den store nedjustering er ikke overraskende, at USA har initieret en handelskrig med en række lande, herunder Mexico, Canada og Kina. Det er meget tydeligt, at OECD har givet vækstskønnene for både USA, Mexico og Canada en ordentlig en over nakken.
USA, Canada og Mexico hårdt ramt
Konkret er vækstskønnet for USA blevet nedjusteret med 0,2 procent i 2025 og 0,5 procent i 2026. Det er en betydelig nedjustering, der vil bringe væksten i den amerikanske økonomi ned mod 1,6 procent i 2026. Det må betegnes som en mærkbar opbremsning med tanke på, at BNP-væksten i USA i øjeblikket ligger omkring knap 3 procent
Vækstbilledet bliver dog decideret kulsort når vi ser på udsigterne for Mexico. Konkret har OECD nedjusteret skønnet for BNP-væksten i Mexico med hele 2,5 procentpoint i 2025 og 2,2 procent i 2026. Det er en yderst markant nedjustering, der varsler at Mexico er på vej ind i en mærkbar og langvarig recession.
Vender vi blikket med Canada, så har OECD nedjusteret skønnet for BNP-væksten i både 2025 og 2026 med 1,3 procentpoint. Det må også betegnes som en mærkbar nedjustering, der varsler en kedelig situation med en BNP-vækst på kun 0,7 procent i både 2025 og 2026 i Canada.
Prognosen hviler på en antagelse om, at de bilaterale tariffer mellem USA og Canada og Mexico hæves med yderligere 25 procentpoint på næsten al vareimport fra april. Der er altså ingen tvivl om, at OECD har en klar forventning om at USA’s initierede handelskrig vil få store økonomiske konsekvenser i den kommende tid, hvis der ikke sker en opblødning i konflikten.
Svag prognose for euroområdet
Selvom euroområdet ikke er ramt af handelskrigen i samme omfang som Mexico og Canada, så er vækstudsigterne desværre også blevet nedjusteret mærkbart i både 2025 og 2026. Konkret har OECD nedjusteret skønnet for BNP-væksten med 0,3 procentpoint i både 2025 og 2026. Det skal blandt andet ses i sammenhæng med, at usikkerheden fra handelskrigen lægger en tung dyne hen over både forbruget og investeringerne.
Betydelig risiko i prognoseperioden
OECD gør det meget klart at den økonomiske usikkerhed er betydelig i øjeblikket. Det bør tolkes som et vink med en vognstang om, at der kan komme yderligere nedjusteringer af de økonomiske prognoser i løbet af 2025. Usikkerheden er alene gift for den økonomiske aktivitet, da forbrug og investeringer bliver udskudt. Risikoen for at EU bliver direkte ramt af tariffer fra USA er dertil betydelig.
Dansk økonomi er godt rustet – men vil blive ramt lavere global vækst
Der er ingen tvivl om, at vi tager den nuværende udvikling meget alvorlig. En direkte handelskrig mellem USA og en række andre lande mindsker desværre den globale vækst og giver fornyet medvind til inflationen. Det er en udvikling, der også vil ramme en lille åben økonomi som den danske – også selvom det kun er en forholdsvis begrænset andel af vores samhandel med USA, der vil blive direkte berørt af en eventuel ny forhøjet importtold.