{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale | 27. marts 2025
Gældende ret
En arbejdsgiver må ikke direkte eller indirekte forskelsbehandle lønmodtagere ved opsigelse på grund af alder. Hvis en medarbejder påviser faktiske omstændigheder, som giver anledning til at formode, at der er udøvet forskelsbehandling, påhviler det arbejdsgiveren at bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket. Hvis denne bevisbyrde ikke løftes, kan medarbejderen blive tilkendt en godtgørelse på 6-12 måneders løn afhængig af sagens konkrete omstændigheder.
Forældelsesfristen for at gøre ansættelsesretlige krav gældende er som udgangspunkt fem år. Et krav om fx en godtgørelse kan dog bortfalde, hvis der er udvist retsfortabende passivitet. Det er navnlig tilfældet, når medarbejderen ikke gør indsigelse over for opsigelsen, og hvor arbejdsgiveren af denne grund indretter sig på, at der ikke vil blive rejst krav i sagen.
Sagen kort
Medarbejderen, der var født i 1962, blev i 2019 opsagt i forbindelse med en større omstrukturering i virksomheden, hvor flere medarbejdere i samme afdeling også blev opsagt.
To medarbejdere, der blev opsagt i samme opsigelsesrunde, indbragte i 2020 deres sager for Ligebehandlingsnævnet med påstand om, at deres opsigelse var i strid med forskelsbehandlingsloven, da flere ældre personer blev opsagt på samme tid. Ligebehandlingsnævnet fandt i begge sager, at der var et signifikant overtal af ældre personer blandt de opsagte medarbejdere. Medarbejderne havde derfor påvist faktiske omstændigheder, der indikerede, at deres alder lå til grund for opsigelsen.
Da virksomheden ikke havde godtgjort, at opsigelserne skyldtes andet end medarbejdernes alder, blev begge medarbejdere tilkendt en godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven. Virksomheden valgte ikke at efterleve Ligebehandlingsnævnets afgørelser, hvorefter sagerne blev indbragt for byretten. Her blev virksomheden frifundet for ulovlig aldersdiskrimination.
I juni 2022, to år og ti måneder efter opsigelsestidspunktet, rejste den i sagen omhandlende medarbejder krav vedrørende aldersdiskrimination og betaling af godtgørelse af et beløb på ikke under ni måneders løn. Medarbejderen havde ikke kontaktet virksomheden siden opsigelsestidspunktet.
Medarbejderen gjorde ligesom sine kollegaer gældende, at opsigelsen var i strid med forskelsbehandlingsloven, da et overtal af ældre medarbejdere var opsagt i samme opsigelsesrunde.
Ligebehandlingsnævnets kendelse
Uanset at medarbejderen ikke havde gjort indsigelse overfor opsigelsen i næsten tre år, fandt Ligebehandlingsnævnet, at medarbejderen ikke havde udvist retsfortabende passivitet. Nævnet uddybede dog ikke sin begrundelse herfor.
Derudover fandt Ligebehandlingsnævnet – i overensstemmelse med de to tidligere afsagte afgørelser – at der var så signifikant en overrepræsentation af ældre medarbejdere blandt de opsagte medarbejdere, at der var påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at alder indgik i vurderingen af, hvem der skulle udvælges til opsigelse. Virksomheden havde herefter ikke godtgjort, at opsigelsen ikke var i strid med ligebehandlingsprincippet.
Medarbejderen blev derfor tilkendt en godtgørelse på 12 måneders løn.
Dansk Erhverv bemærker
Sagen illustrerer, at virksomheder nøje skal overveje, om aldersfordelingen af medarbejdere, der ønskes opsagt i forbindelse med en opsigelsesrunde, kan give anledning til en formodning om ulovlig forskelsbehandling på grund af alder.
Det er dog bemærkelsesværdigt, at Ligebehandlingsnævnet i sagen fandt, at der efter næsten tre år uden indsigelser fra medarbejderens side ikke var indtruffet retsfortabende passivitet, da denne vurdering ikke synes at være i tråd med domstolenes praksis på området. Endvidere har nævnet tilsyneladende set helt bort fra, at virksomheden blev frifundet for ulovlig aldersdiskrimination i byretten i de to identiske sager.
Dansk Erhverv opfordrer medlemmerne til at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om opsigelse af et antal medarbejdere med et signifikant overtal af ældre personer.
Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets afgørelse i KEN nr. 9138 af 3. december 2024.