;
Gemt

Rådgiverbranchen bidrager i stor stil til dansk økonomi – og bør spille en vigtig rolle i løsningen af fremtidens udfordringer

24. marts 2025

Danmark står foran en række samfundsmæssige udfordringer med behov for store investeringer i teknologi, forsvar og grøn omstilling, og her bør rådgiverbranchen spille en central rolle, mener Dansk Erhverv. Branchen oplever allerede stor vækst.

 

I en usikker verden, hvor Europa har udfordringer med manglende vækst og produktivitet, spiller rådgiverbranchen en stadig vigtigere rolle.

Rådgiverbranchen, der består af bl.a. advokater, revisorer, IT-virksomheder, kommunikationsbureauer og ledelsesrådgivere, har gennem de senere år oplevet en høj vækst, ligesom væksten i beskæftigelsen er signifikant.

Med knap 200.000 beskæftigede er rådgiverbranchen vokset med næsten 85.000 siden 2000 og frem til 2023, hvor branchens beskæftigelse udgør seks pct. af den samlede beskæftigelse i Danmark.

På samme vis er værdiskabelsen i rådgiverbranchen vokset med godt 50 pct. over ti år, og branchen har i perioden bidraget med godt ti procent af den samlede økonomiske vækst i Danmark. 

Rådgiverbranchen har aldrig været vigtigere. Branchen er kendetegnet ved at skabe vækst omkring sig. I en verden, der forandrer sig med 200 kilometer i timen, hjælper rådgiverne virksomheder, organisationer og myndigheder med at blive mere konkurrencedygtige, mere grønne og mere effektive,”

siger Jakob Ellemann-Jensen, vicedirektør i Dansk Erhverv, der mandag afholder Dansk Erhvervs Rådgiverdag.

Rådgivere bør spille nøglerolle
Med udsigt til milliardinvesteringer i bl.a. teknologi, den grønne omstilling samt Danmarks og Europas forsvar er det afgørende, at vi skaber de bedst mulige rammevilkår for rådgiverbranchen, der kan bidrage til, at både private og offentlige aktører træffer de rette beslutninger i en verden under forandring.

”Med sit fokus på viden, effektivisering og innovation er der ingen tvivl om, at rådgiverbranchen kan spille en nøglerolle i løsningen af de mange store opgaver, vi som samfund står overfor. Når vi nu skal til at investere i teknologi, forsvar og grøn omstilling bør rådgiverbranchen derfor åbenlyst tænkes ind i billedet både fra virksomheder, det offentlige og fra politikernes side,” siger vicedirektør Jakob Ellemann-Jensen.

Derudover handler det om at sikre adgang til højt specialiserede kompetencer og de største talenter både i Danmark og udlandet samt at fjerne unødigt bureaukrati.

Dansk Erhverv har for nylig lanceret udspillet ”Mindre bøvl – mere vækst” med 111 konkrete forenklingsforslag og en erklæret ambition om at reducere mængden af regler og byrder med 25 pct.

Behov for fleksibilitet
Fleksibilitet for medarbejdere i rådgiverbranchen bliver et vigtigt værktøj i bestræbelserne på at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft i de kommende år.

I en ny undersøgelse udarbejdet i forbindelse med Dansk Erhvervs Rådgiverdag angiver de adspurgte ledere, at hele 77 pct. af medarbejderne, der befinder sig i etableringsfasen i livet, efterspørger øget fleksibilitet i arbejdslivet. For medarbejdere i det tidlige voksenliv er det 40 pct., der ønsker øget fleksibilitet, mens det blandt seniorer er 45 pct.

”Der er ingen tvivl om, at fleksibilitet bliver et vigtigt konkurrenceparameter for rådgiverbranchen, når de skal lokke nye, dygtige medarbejdere til og ikke mindst ønsker at fastholde dem. Det gælder i mange dele af arbejdsmarkedet men i særlig grad i rådgiverbranchen,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

Læs mere om fleksibilitet i rådgiverbranchen her 

Kontakt

Presse

Søren Domino

Mediechef