; ;

Skat

En udstationering kan have store skattemæssige og økonomiske konsekvenser for både medarbejderen og virksomheden. Dansk Erhverv anbefaler derfor, at parterne forud for en udstationering søger professionel rådgivning for at afdække de skattemæssige og økonomiske risici samt eventuelle fordele, der måtte være ved udstationeringen.

Guide

Fast driftssted
Ved udstationering, hvor virksomheden typisk ønsker at opdyrke et nyt marked, kan både medarbejderen og virksomheden blive skattepligtige til arbejdslandet, hvis der etableres et fast driftssted i arbejdslandet. Samtidig vil et fast driftssted ofte medføre pligter for begge parter. Der bør altid foretages en konkret individuel vurdering, da afgrænsningen kan være vanskelig at foretage.

En enkelt medarbejders tilstedeværelse i arbejdslandet kan - afhængig af medarbejderens opgaver, beføjelser og hvem vedkommende arbejder for - være tilstrækkeligt til at udgøre et fast driftssted for den udsendende virksomhed.

Følgende kan indgå i vurderingen af, om der er tale om fast driftssted:

  • Regelmæssig eller sporadisk anvendelse af lokationen.
  • Kan kunder komme i kontakt med medarbejderen via en konkret lokation?
  • Hvilke aktiviteter er der tale om?
    • Bagatelgrænse ved hjælpende/forberedende arbejde.
    • Udgør det en væsentlig og betydningsfuld del af selskabets virksomhed?

Bemærk, at der gælder specielle regler for bygge-, anlægs- og installationsarbejde.

Eksempler på konsekvenser af et fast driftssted

Medarbejderen kan have pligt til at:

  • Lade sig registrere.
  • Betale lokale sociale bidrag.
  • Indgive lokal selvangivelse.

Virksomheden kan have pligt til at:

  • Registrere skat og eventuelle sociale bidrag.
  • Indeholde og indberette lokale skatter.
  • Betale lokale sociale bidrag for medarbejderen.
  • Aflægge regnskab og indgive lokal selvangivelse.

Dobbeltbeskatningsaftaler
Ved udstationering kan der være risiko for, at både det land, der udstationeres fra, og det land, der udstationeres til, kræver, at indkomst skal beskattes i det respektive land. Indkomst vil i denne situation skulle beskattes i begge lande.

For at undgå en sådan dobbeltbeskatning har Danmark indgået overenskomster med flere lande. Aftalerne fordeler retten til at opkræve skat fra både medarbejderen og virksomheden mellem de to lande.

Danmark har indgået dobbeltbeskatningsoverenskomster med mange, men ikke alle lande. Eksempelvis har Danmark ikke længere en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Spanien og Frankrig. Det kan i nogle tilfælde medføre ekstra omkostninger.

Medarbejderens skattepligt ved udstationering
En medarbejders skattemæssige situation under en udstationering afhænger af flere konkrete forhold.

Hvis medarbejderen bevarer sin bolig i Danmark under udstationeringen, vil medarbejderen være fuld skattepligtig i Danmark. Hvis medarbejderen samtidig er skattepligtig i arbejdslandet, vil medarbejderen have ”dobbeltdomicil” og derved have pligt til at svare skat i begge lande - medmindre der gælder en dobbeltbeskatningsoverenskomst eller interne lempelsesregler.

Hvis medarbejderen opgiver sin bolig i Danmark eller udlejer den i en uopsigelig periode på minimum 3 år, vil medarbejderen som udgangspunkt ikke være skattepligtig i Danmark. Det gælder dog ikke, hvis medarbejderen fortsat har indkomst fra danske kilder. I den situation vil medarbejderen være begrænset skattepligtig i Danmark af denne indkomst.

Lønpakker
Skattesystemer og skatteregler varierer fra land til land. Der kan derfor være stor forskel på, hvordan løn, goder mv. beskattes.

Ofte vil medarbejdere, der udstationeres, have fokus på hvilket beløb, der er tilbage efter skat. Det kan derfor i nogle tilfælde være en fordel at vælge at aflønne medarbejderen efter en nettolønsaftale, der giver ret til et fast beløb efter skat. Alternativt kan virksomheden inden udstationering udarbejde en udenlandsk skatteberegning for at afstemme forventningerne med medarbejderen. Beregningen kan tage højde for de skattefordele, der måtte være i arbejdslandet. For eksempel vil en bonus i nogle lande blive beskattet mere gunstigt end løn.

Pension
Afhængig af udstationeringens varighed kan medarbejderen vælge at ændre en pensionsordning fra en skattebegunstiget ordning til en ikke-skattebegunstiget ordning. Dette kan være en fordel for de medarbejdere, der ikke betaler skat i Danmark under udstationeringen. Disse medarbejdere får ikke glæde af det danske fradrag for pensionsindbetalinger og risikerer samtidig senere at skulle betale skat af udbetalingerne.

Hvis en medarbejder ikke er skattepligtig i Danmark under en udstationering, kan det også overvejes at søge om fritagelse for at betale skat af et pensionsafkast.

Værktøjer

Andre relaterede guides i temaet