; ;

Danmark er en virksomhed. Og lige nu har vi MUS-samtaler med virksomhedens 179 nøgle-medarbejdere.

Folketingsvalg 2022

Når vi siger, at Danmark er en virksomhed, lyder det måske lidt provokerende, hvis man ikke ser verden som Dansk Erhverv. Men hvis du tænker over det, så minder Danmark på mange måder om en virksomhed. For Danmark følger den samme logik som alle andre virksomheder: At når det går godt i virksomhedens ene afdeling, bliver der råd til at udvikle de andre.

Men det kræver også, at der kommer nogle penge i kassen. For det er meget nemt at pege på alle de steder, hvor der kan bruges penge, men vi skal også huske at tale om, hvordan vi tjener dem, hvis virksomheden Danmark skal løbe rundt.

Dansk Erhverv inviterer til valgdebat i samarbejde med Sydbank
Valget er udskrevet. Den anledning vil vi gerne bruge til at tale lidt om udviklingsstrategien. Vi inviterer politikerne ud på virksomhederne, hvor rammevilkårene former hverdagen. Så medarbejdere og erhvervsliv kan høre, hvordan de forskellige partier vil skaffe hænder til fremtidens arbejdsmarked, fjerne barrierer for den grønne omstilling og håndtere de stigende priser.


Vi spørger politikerne, hvad de vil gøre for virksomhederne, så virksomhederne kan gøre mere for resten af samfundet. For på lange stræk følger virksomheden Danmark samme logik som alle andre virksomheder: At når det går godt i virksomhedens ene afdeling, bliver der råd til at udvikle de andre. Vi spørger, hvor pengene skal komme fra, når valgløfterne står i kø.

Vil du være med, når Dansk Erhverv og Sydbank inviterer kandidaterne til en debat om erhvervslivets rammevilkår hos virksomhederne, kan du tilmelde dig nedenfor:

Nu hvor MUS-samtalen er godt i gang, tillader vi os at stille nogle spørgsmål, som vi håber bliver besvaret i de kommende uger:

  • Hvorfor skal det i gennemsnit tage syv år at få godkendt en opførsel af nye havvindmølleparker i Danmark, når vi burde accelerere den grønne omstilling?

  • Hvorfor har vi fem ordninger, der trækker folk ud af arbejdsmarkedet, når vi kommer til at mangle 90.000 nye kollegaer i 2030?

  • Hvorfor inddrager vi ikke i højere grad private, selvejende og civilsamfundet i velfærden, når mere end to ud af tre danskere ønsker mere frit valg, når det kommer til velfærdstilbud?

  • Og hvorfor er Danmark ikke lige så ambitiøs som landene omkring os, når det kommer til investering i forskning og udvikling?

I Dansk Erhverv har vi ikke alle svarene. Men vi er klar til at tage dialogen. Og det hele starter og slutter med erhvervslivets rammevilkår. Derfor vil vi gerne tale lidt om udviklingsstrategien for virksomheden Danmark.

Nedenfor har vi samlet fire af de områder, der er afgørende at sætte fokus på, og som vi i Dansk Erhverv gerne vil have på dagsordenen under - og efter - valgkampen:

Arbejdskraft

Langsigtede reformer, der øger arbejdsudbuddet markant frem mod 2030: Ifølge beregninger fra Dansk Erhverv kommer virksomheden Danmark til at mangle ca. 90.000 nye kollegaer frem mod 2030.

Grøn omstilling

Danmark og Europa befinder sig i en ny virkelighed. Med Ruslands invasion af Ukraine er klima- og energipolitik også blevet sikkerhedspolitik og forsyningssikkerhed. Dermed har Danmark også fået endnu et afgørende incitament til at sætte turbo på den grønne omstilling.

Velfærd

Et stærkere velfærdssamfund med mere frit valg og mere offentlig-privat samarbejde: Danmark er et fantastisk land. At leve i og drive virksomhed i. Som samfund står vi dog over for nogle store udfordringer, der i de kommende år vil presse vores velstand og vores velfærd.

Forskning & udvikling

Et ambitiøst mål om at bruge 4 pct. af Danmarks BNP på forskning og udvikling: Gennem årtier har Danmark været i den absolutte verdenselite, når det kommer til den innovation, der har drevet udviklingen inden for bl.a. grøn omstilling, life science, velfærdsteknologi mm.