; ;
Gemt

Mange danskere kender ikke til deres patientrettigheder

Patienter i Danmark har ret til udvidet frit sygehusvalg, hvilket indebærer en udredningsret og en behandlingsgaranti. Dansk Erhvervs analyse viser, at over halvdelen af danskerne ikke kender til udredningsretten, mens knap en tredjedel af danskerne ikke kender til behandlingsgarantien.

Analyse

MAJ 2024

I Danmark har patienter ret til udvidet frit sygehusvalg. Det betyder, at man har ret til at blive udredt og informeret om muligheder for behandling inden for 30 dage (udredningsretten). Og det betyder, at man efter endt udredning har ret til at begynde i et behandlingsforløb inden for 60 dage (behandlingsgarantien).

Hvis ventetiden i det offentlige overskrider de henholdsvis 30 eller 60 dage, kan man få hele eller dele af sin udredning eller behandling foretaget hos en af de private leverandører, som regionen har indgået en aftale med. Det sikrer, at patienterne faktisk får udredning og behandling rettidigt.

Dansk Erhverv har undersøgt befolkningens kendskab til udredningsretten og behandlingsgarantien, og undersøgelsen viser, at mange danskere ikke kender til deres rettigheder. Det manglende kendskab til rettighederne er problematisk, fordi det forhindrer danskernes udnyttelse af det udvidede frie sygehusvalg og dermed retten til hurtig udredning og behandling og brugen af den samlede kapacitet i sundhedsvæsenet.

Færre danskere kender til udredningsretten end til behandlingsgarantien
Dansk Erhvervs undersøgelse viser, at mere end halvdelen af dan-skerne (54 pct.) ikke kender til udredningsretten eller ved, hvad den indebærer. Kun 40 pct. af danskerne ved, at de har ret til udredning indenfor 30 dage. Til en sammenligning svarer 29 pct. af danskerne, at de ikke kender til behandlingsgarantien eller ved, hvad den betyder. Undersøgelsen viser dermed, at væsentlig flere danskere kender til behandlingsgarantien (67 pct.) end til udredningsretten.

Dansk Erhvervs undersøgelse viser også, at danskere over 50 år generelt er bedre informerede om deres patientrettigheder. Denne aldersgrupper har signifikant større kendskab til både udredningsretten og behandlingsgarantien end danskere under 50 år. Samtidig har danskere under 30 år signifikant dårligere kendskab til behandlingsgarantien end danskere over 30 år.

Mange danskere kender ikke til deres patientrettigheder

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Agnete Nielsen

Seniorøkonom og souschef
Sundhed og Life Science

Katrina Feilberg Schouenborg

Branchedirektør
Medarbejderprofil