Hovedkonflikter

Der er flere betingelser – både formelle og materielle – der skal være opfyldt for, at en hovedkonflikt mod en Dansk Erhverv medlems virksomhed er lovlig.

Guide

De formelle betingelser er ofte nærmere beskrevet i en hovedaftale. I hovedaftalen mellem DA og LO, som Dansk Erhverv Arbejdsgivers medlemmer er omfattet af, fremgår det, at der skal afgives 2 konfliktvarsler. Der er også krav til, hvem der kan vedtage at varsle konflikt, og hvordan konfliktvarsel skal fremsendes.

Det fremgår af hovedaftalen, at man ikke kan etablere lovlig arbejdsstandsning, medmindre den er vedtaget af mindst ¾ af de afgivne stemmer af en efter vedkommende organisations love dertil kompetent forsamling. Undtaget er alene de meget sjældne situationer, hvor det er berettiget at nedlægge arbejdet som følge af fare for liv, ære eller velfærd.

At man agter at forelægge en sådan forsamling forslag om arbejdsstandsning, skal tilkendegives den anden hovedorganisations forretningsudvalg ved særlig og anbefalet skrivelse, mindst 14 dage før arbejdsstandsning agtes iværksat, og der skal på samme måde gives den anden part meddelelse om forsamlingens beslutning, mindst 7 dage forinden arbejdsstandsningen iværksættes.   

De materielle krav til lovligheden af en konflikt er blandt andet, at konflikten skal forfølge et lovligt formål (typisk en legitim interesse i at få overenskomstdækning), samt at konflikten har den fornødne styrke og aktualitet. De nærmere grænser herfor fastsættes i praksis af arbejdsretten.

Medlemsvirksomheder, som bliver mødt af et konfliktvarsel, opfordres til at henvende sig til Dansk Erhverv for at få hjælp til det videre forløb.

Værktøjer

Andre relaterede guides i temaet